Dagens PS

Misstagen som rika gör med sina pengar

Misstag
Rikedom är inte alltid lika med smart hantering av pengar. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 09 nov. 2023Publicerad: 09 nov. 2023

Att vara rik innebär inte alltid att du är bra på att hantera pengar – här är misstagen som du ska undvika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stor rikedom kan inte köpa gott omdöme – en sanning som alltför många förmögna människor där ute haft oturen att missa.

Här är de vanligaste misstagen som rika personer gör, och som du bör undvika, skriver Barron’s.

Överskatta inte dig själv

Direktörer som samlat på sig en förmögenhet tack vare aktier i sitt företag brukar vara motvilliga till att sälja delar av innehavet. I stället överskattar de sin egen kunskap om företaget och missar att makrofaktorer och annan motvind kan drabba aktievärdet. Diversifiera portföljen!

ANNONS

Senaste nytt

Samordna skatter och investeringar

I stället för att se dem som separata fält, bör du ha en helhetssyn över dina investeringar och din skatte- och arvsplanering. Bara då kan du få bättre skattetekniska resultat.

Misstagen
Glöm inte att teckna ett äktenskapsförord vid eventuell skilsmässa. (Foto: TT)

Ha koll på äktenskapsförordet

ANNONS

Utan ett äktenskapsförord kan i princip all egendom behöva delas lika vid en skilsmässa. Det är dock viktigt att äktenskapsförordet utformas på ett noggrant sätt som återspeglar makarnas önskemål, och att det är juridiskt hållbart.

Skäm inte bort barnen

Visst, det är fullt naturligt att vilja göra livet lättare för de viktigaste människorna i ens liv. Men många och stora engångsinsättningar, till exempelvis affärsverksamheter, kan i långa loppet få oanade konsekvenser för din förmögenhet. Undvik därför stora summor till barnen – utan att först ha tänkt ett varv.

Bli inte övermodig av framgång

Underskatta inte turen bakom tidigare framgångar – att du är på rätt plats vid rätt tidpunkt, känner rätt personer och så vidare. En plötslig vinst kan stiga över huvudet på den bäste av oss. Gör i stället en noga avvägd bedömning av hur framtida investeringar passar in i din övergripande finansiella strategi.

Förbered nästa generation

Utan coachning och rådgivning riskerar arvingarna att inte ha en aning om hur de ska hantera en stor summa pengar – och börja slösa dem hejvilt. Ibland kan det krävas årtionden av arbete för att förbereda nästa generation i hur de ska hantera och förvalta rikedom. Kommunicera därför tidigt och ofta om detta.

Planera dina investeringar

ANNONS

Vid händelse av en likvidation – ta ett djupt andetag och bygg upp en långsiktig strategi för hur du ska investera dina pengar framöver. Hoppa inte på första bästa investering bara för att det känns bra för stunden.

Misstagen
Ta hjälp av professionella rådgivare när du förvaltar pengarna. (Foto: Småspararguiden)

Anlita finansproffs för förvaltning

Lämna inte förvaltningen av din förmögenhet till dig själv eller oerfarna familjemedlemmar – låt experterna sköta jobbet.

Skänk pengar medan du lever

Vänta inte tills du dör och dina arvingar är i 50- eller 60-årsåldern – börja ge bort pengar medan de fortfarande är unga så att du kan dela deras glädje. Samma gäller med välgörenhet.

Undvik enkelspåriga investeringar

Var medveten om att du kan ha en snedvriden uppfattning baserad på dina senaste framgångar. Exponera dig inte för risk mer än nödvändigt. Som sagt – diversifiera portföljen!

ANNONS

Läs mer:

Det här gör de rika aldrig för sina pengar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS