Efterfrågan på mycket dyra bostäder skjuter i höjden, och anledningen är att antalet mångmiljonärer ökar. Det rapporterar Sveriges Radio. Mäklare märker att det finns allt fler spekulanter på fastigheter i 30-40-miljonersklassen. 

ANNONS

Anna Ski är fastighetsmäklare på Lidingö utanför Stockholm. Hon säger till Sveriges Radio att på dyra objekt där hon tidigare i genomsnitt bara haft en eller två intresserade köpare, kan det idag finnas ett stort antal spekulanter.

”Konkurrensen är mycket hårdare. Man skulle kunna sälja hur många hus som helst, säger Anna Ski.

Även prisstatistiken tycks gå upp, och de dyraste områdena har dragit ifrån i pris när trycket ökar.

Ett exempel är Östermalm. Fastighetsmäklaren Richard Lagerling säljer lägenheter i området, och häpnar över hur priserna har utvecklats.

”Jag skulle säga att det är säkert tre-fyra gånger så många spekulanter idag som söker våning i prisklassen 30-40 miljoner kronor eller mer, jämfört med hur det såg ut för bara fem år sedan”, säger Richard Lagerling till Sveriges Radio.

”Vi har bara i år sålt stora våningar på Östermalm för 4,3 miljarder, vilket är rekord. Det är betydligt mer än det någonsin tidigare har varit.”

Mäklare ser börsrusningen som orsak

Både Anna Ski och Richard Lagerling har märkt att det är ett delvis annat klientel som vill köpa de dyra objekten. Köparna är yngre än tidigare, och en del är under 30. Ofta rör det sig om företagare som snabbt har byggt upp en förmögenhet.

Richard Lagerling konstaterar att det är något särskilt som händer med riktigt dyra fastigheter just nu. Men olika bostadsmarknader drivs av olika faktorer, säger han.

ANNONS
ANNONS

”Det som driver priserna på vanliga lägenheter på två eller tre rum är ränta och arbetsmarknad, medan det är tydligt att det som driver priser på de väldigt stora och exklusiva objekten är andra faktorer. Där är ränta och arbetsmarknad av mindre betydelse och det har större betydelse hur det går på börsen och hur det går för företagarna”, säger han till Sveriges Radio.

Situationen är inte unik för Sverige och Stockholm. Även i resten av världen växer prisklyftan mellan exklusiva objekt och andra bostäder, konstaterar Sveriges Radio.

Läs mer:

Villa med sjötomt mitt i centrala Stockholm [Dagens PS]
69 miljoner för pnthouse i Göteborg [Dagens PS]