Det blir inget statsbesök i Frankrike för brittiska kungaparet. I alla fall inte så länge pensionsprotesterna fortsätter härja i landet.

ANNONS

Protesterna är nu inne på tionde dagen och torsdagen var den våldsammaste dagen hittills. Det brittiska kungaparet skulle egentligen ha kommit till Paris på söndag. Men efter torsdagens våldsamheter då bland annat entrén till Bordeauxs stadshus sattes i brand, togs det gemensamma beslutet att skjuta på besöket.

Journalister redan på plats

Beslutet kom i sista minuten. Så sent som på fredagsförmiddagen försäkrade fortfarande franska myndigheter att statsbesöket skulle äga rum som planerat och att säkerheten var spå plats. Flera brittiska journalister är redan på plats i Frankrike för att bevaka besöket.

Första statsbesöket

Detta skulle ha blivit Kung Charles första statsbesök som kung. Han och drottninggemålen Camilla skulle bland annat ha åkt längs Champs Elysées i centrala Paris och deltagit i en middag på slottet Versailles. Dessutom skulle Camilla öppna en konstutställning på Musée D’Orsay.

Kungaparets inplanerade Tysklandsbesök som skulle ha följt på statsbesöket, ser dock fortfarande ut att bli av, skriver Dagens Nyheter.

Prestigeförlust

Det uppskjutna besöket är förstås en prestigeförlust för Frankrike och Macron. Men på hemmaplan hade besöket kunnat bli ett dåligt drag. Att äta middag med en kung på Versailles mitt under protesterna hade riskerat att spela belackarna rakt i händerna, skriver BBC.

ANNONS
ANNONS

Besöket ska nu flyttas till ”första bästa tillfälle”, men något nytt datum har ännu inte spikats.

Läs även: Macron bryter tystnaden – talar ut om pensioner [Dagens PS]