Emmanuel Macron bryter tystnaden om pensioner: ”Tror ni att jag tycker om att göra den här reformen? Nej”, säger han i en tv-intervju. 

ANNONS

Frankrikes president Emmanuel Macron drev igenom sin pensionsreform med en speciallagstiftning, trots enorma protester och strejker i landet och trots att parlamentet var emot förslaget.

Hundratals personer har gripits av polis de senaste veckorna i samband med protesterna som följt på att pensionsåldern ska höjas från 62 till 64, och antalet år i arbete för att få full pension höjs till 43 år.

”Kunde sopa dammet under mattan”

Nu bryter han tystnaden – i en tv-sänd intervju med TF1 och France 2 är det en plågad president som försvarar sin reform.

”Tror ni att jag tycker om att göra den här reformen? Nej”, säger han enligt CNBC.

”Jag kunde sopa dammet under mattan som många tidigare. Ju längre vi väntar desto värre kommer situationen att bli”, säger presidenten. Han förklarar att det franska pensionssystemet inte längre är balanserat och att på 2030-talet kommer antalet pensionärer överstiga 20 miljoner.

Macron: Pensioner måste ändras redan i år

Lagförslaget måste implementeras under 2023, säger Macron. Förslaget måste dock först godkännas av landets konstitutionsdomstol.

Fackföreningar i landet motsätter sig häftigt lagförslaget, som de hävdar påverkar människor med fysiska arbeten, kvinnor och lägre betalda arbetare oproportionerligt mycket, medan företag och de ultrarika har gynnats av Macrons affärsvänliga reformer.

Strejker har genomförts av bland annat lärare, transportarbetare och raffinaderiarbetare, som har blockerat bränsleleveranser i vissa områden. Stridsåtgärder från sophämtare har lett till att högar av skräp samlas i Paris som en slående symbol för missnöjet, skriver CNBC.

Ny storstrejk torsdag

Ytterligare en storstrejk och protester kommer att äga rum på torsdag.

ANNONS
ANNONS

Macron säger att han förstår att det finns en ”känsla av orättvisa” för att arbetande människor känner att det var de som blev ombedda att anstränga sig mer medan företagen tjänade pengarna.

”Det finns en sådan grad av cynism när vi har stora företag som genererar supervinster och använder de pengarna för att köpa tillbaka sina egna aktier”, sa han, enligt CNBC:s översättning från France24.

Läs även: Fackföreningar: ”Låt oss få Frankrike att stanna!” [Dagens PS]