Krig om kunderna för bolån – storbanker "aggressiva"

Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 02 juli 2021
krig bolån
Ett krig har brutit ut om kunderna för bolån och storbankerna är "aggressiva" för att hålla uppstickare borta. (Foto: TT)

Ett krig har brutit ut om kunderna för bolån och storbankerna är “aggressiva” för att hålla uppstickare borta, enligt SBAB:s vd Klas Danielsson.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS har i flera artiklar berättat om det gynnsamma ränteläget för bolånekunder. Senast i går, torsdag, rapporterade vi med hänvisning till SvD om hur enkelt du som har ett bolån på 2 miljoner kronor kan tjäna över 20 000 kronor om året genom att exempelvis pruta eller byta bank.

Till saken hör att Riksbanken beslutat att behålla nollräntan och räntebanan indikerar att nollräntan blir kvar till tredje kvartalet 2024.

Det är fortfarande så, vilket vi också berättat, att storbankerna dominerar bolånemarknaden med Swedbank i topp och Handelsbanken hack i häl. Handelsbanken har aviserat att man tänker äntra bolånetronen.

Därför är det krig om kunderna

Samtidigt finns det en rad uppstickare som erbjuder lägre boräntor till kunderna.

Både Swedbank och Handelsbanken tappar mark och det har gjort att en räntekrig nu blossat upp på marknaden, enligt Klas Danielsson, vd på statliga SBAB.

“De är aggressiva, och agerar verkligen för att försöka behålla sina kunder och marknadsandelar”, säger han till SVT om storbankerna.

“Bolåneaffären är helt avgörande för storbankerna. För Handelsbanken och Swedbank har den större betydelse än för Nordea och SEB. Men för alla fyra bankerna är bolåneaffären väsentlig”, konstaterar oberoende finansanalytikerna Peter Malmqvist, som också uttalar sig i SVT.

Bolånekriget märks mest när det gäller längre, bundna boräntor. I första hand är det där som kunderna flyr till andra aktörer, framgår det.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS