Ny metod skrämmer storbankerna. ”Det här har exploderat under hösten.”

ANNONS

Dagens PS har under hösten rapporterat flertalet gånger om en våg av bedrägeriförsök riktade mot svenskar via populära tjänster som Swish och Bank-ID. Och nu, lagom till löning inför den stora julhandeln, är bedragarna extra alerta, skriver Expressen Dina Pengar som talat med polisens nationella bedrägeriexpert Jan Olsson som vittnar om en explosionsartad ökning framför allt de senaste veckorna.

Kortfattat går kapningen ut på att skojaren lurar bank-kunden att logga in via mobilt bank-id för att, som personen uppger, stoppa just ett bedrägeriförsök och därför spärra kortet. I själva verket loggar målsäganden in bluffarna som sitter redo med bankkundens personnummer. I ett nästa steg berättar uppringaren att det blev något tekniskt fel och att personen ska logga in och signera igen. Denna gång har bank-id-ägaren skrivit under och godkänt att alla pengar på kontot flyttas till ett konto som den kriminella har tillgång till.

Till saken hör, berättar Jan Olsson för Expressen, att kontot i fråga ofta tillhör en målvakt som lånar ut sitt konto till kaparna mot löftet om en del av bytet. Och det är just denne som åker fast när polisen lyckas spåra transaktionen, berättar han.

”Vi hittar dem på en gång, det tar någon sekund. Och det är två års fängelse i straffskalan för deras beteende”, säger Jan Olsson och berättar att bankerna – som ”skrämts upp” av metoden – vittnar om att så många som minst fem personer om dagen drabbas.

ANNONS
ANNONS

Det absolut bästa sättet att skydda sig, enligt Jan Olsson, är att lägga på så fort någon ringer upp och ber dig logga in via Bank-ID – något en bank aldrig skulle göra.