Inte sedan 2009 har USA sett så många varsel. Även om februari inte är i närheten av årets januarimånad är det en ökning med 410 procent jämfört med förra året.

ANNONS

77 770 varsel. Så många jobb försvann i USA under februari, uppger det privata arbetsförmedlingsföretaget Challenger, Gray & Christmas i sin månadsrapport.

Varsel ökar med 410 procent

Inte sedan 2009 har februari haft så höga varsel-siffror, och även om årets februari ligger 24 procent under januarisiffran är det en ökning med 410 procent jämfört med februari 2021.

Hittills i år har 180 713 jobb försvunnit enligt rapporten. Det är 427 procent fler än de 34 309 jobb som försvann de första två månaderna förra året.

Drar ned på kostnaderna

”Arbetsgivarna har definitivt ögonen på Feds planer att höja räntenivåerna”, säger Andrew Challenger, vd för Challenger, Gray & Christmas i en kommentar till rapporten.

”Många har planerat för en nedgång i månader, och dragit ned på kostnaderna på andra ställen”, fortsätter Andrew Challenger. ”Om saker fortsätter att kylas av blir varsel vanligen den sista delen i företagens besparingsstrategier.”

Flest varsel inom tech

Challenger säger att det är inom techsektorn flest varsel kommer i februari, 21 387 stycken. Det motsvarar 28 procent av den varselvåg som drabbade USA i februari.

I och med att konsumenterna anpassar utgifterna efter plånboken drar också detaljhandeln och finanssektorn åt svångremmen.

Varsel i samtliga sektorer

Detaljhandeln har lagt 17 456 varsel under januari och februari i år, och den finansiella sektorn 17 235, vilket är 1 401 procent fler än samma period 2022.

Challenger, Gray & Christmas noterar att det kom varsel inom samtliga 30 sektorer man bevakar, och det är första gången sedan 2013, när företaget bevakade 29 sektorer (fintech tillkom 2019).

ANNONS
ANNONS

Vill du ta del av de senaste nyheterna? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Fortsatt slakt på Meta – tusentals får gå [Dagens PS]

Läs även: Varslen flest i Sveriges tillväxtmotor Stockholm [Dagens PS]