Dagens PS

Skynda långsamt – gör karriär snabbare

karriär
Oavsett var du står i karriären gör du klokt i att skynda långsamt. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 aug. 2022Publicerad: 15 aug. 2022

Många är de som drömmer om att göra karriär i unga år. Dock är det få unga entreprenörer som lyckas över en natt. Tvärtom kan långsiktiga mål vara att föredra för att uppnå varaktig framgång, skriver CNBC Make It. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att återkommande läsa om nykläckta miljardärer och kometkarriärer kan ge unga entreprenörer en felaktig bild av arbetsliv och karriär. Framförallt generera i felaktiga prioriteringar och orimliga mål, eftersom snabbast inte alltid är bäst.

Att tvärtom skynda långsamt kan verka desto mer gynnsamt för karriären. Särskilt om du vill att den ska vara. Det menar Matt Weiss, vd för snacksföretaget RIND. Enligt Weiss bygger vägen till ett varaktigt framgångsrecept på att samla på sig erfarenhet och färdigheter över tid.

“Vid slutet av dagen finns det inga genvägar för att bygga en karriär eller ett företag som är framgångsrikt i det långa loppet. Det kan inte tvingas fram, säger Weiss till CNBC Make It.

Livs- och arbetserfarenhet A och O

Ett bra exempel på det är hans egna företag RIND som lanserades 2018. Ett varumärke som föranletts av minutiös planering, nätverkande och forskning för att i dag finnas representerat i mer än 6000 butiker såväl som på Amazon. När företaget nu inom kort expanderar, kan Weiss konstatera att inget varit möjligt  utan livs- och arbetserfarenhet.

“De här erfarenheterna, kunskapen och lärdomarna jag lärde mig fram till den punkten är det som gjorde att vi kunde nå framgången som vi såg efter lanseringen och som vi ser även nu”, säger Weiss till CNBC Make It.

Att tänka långsiktigt är av det skälet den snabbaste vägen för unga människor som vill göra karriär, även om det i stunden kan kännas långt borta. Här är ytterligare två av Weiss bästa tips för att komma igång och uppnå långsiktiga resultat.

1. Sök råd och hjälp av äldre personer

ANNONS

Vem kan bättre besvara vad som krävs för att uppnå framgång än de som redan gjort det? Utnyttja därför kunskapen och erfarenheterna från inflytelserika personer som levt ett tag och lärt sig parera både motgångar och hinder.

Kanske har du en nära släkting eller bekant som gjort samma resa som du står inför? Då kommer de garanterat berätta för dig att det tog dem år av planering och hårt arbete att bygga upp sina verksamhet. Låt det inspirera dig att sätta upp rimliga och långsiktiga mål.

2. Undvik distraktioner och behåll fokus

Rom byggdes inte på dag. Ändå är det lekande lätt att låta sig förföras av virala solskenshistorier på sociala plattformar som LinkedIn, när det kommer till just karriär. Särskilt om du i likhet med många andra är uppkopplad mer eller mindre tjugofyra sju.

Att koppla bort sociala medier och den typen av framgångshistorier, om så bara några timmar om dagen, gör det lättare för dig att se kritiskt på din situation och vad som behöver göras. Utan påverkan som återkommande signalerar att du behöver agera snabbt blir det enklare att skissa på en mer hållbar och långtgående strategi.

Läs även: Arbetslösheten minskar stort bland unga

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS