Svensk arbetsmarknad har gjort en stark återhämtning efter pandemin, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Allra tydligast är minskningen av arbetslösheten bland unga.

ANNONS

I juli minskade arbetslösheten i Sverige med 1,2 procentenheter, jämfört med samma månad i fjol, och uppgår nu till 6,7 procent.

Mellan juni 2021 och juni 2022 har antalet inskrivna unga vid Arbetsförmedlingen minskat med 30 procent, eller med 3,8 procentenheter.

Ungdomsarbetslösheten låg på 7,5 procent i juni 2022. Det är den lägsta siffran sedan 2008. Antalet långtidsarbetslösa ungdomar har minskat med 24 procent sedan juni 2021. Andelen unga som varken jobbar eller pluggar är 6 procent, vilket är långt under snittet i Europa.

Arbetslöshet sjunker med starkt sug från marknaden

”Vi har en mycket positiv utveckling på svensk arbetsmarknad där arbetslösheten fortsätter att minska på bred front och över hela landet. Vi ser att branscher där många unga arbetar, såsom besöksnäringen, restaurangbranschen och handeln har återhämtat sig med kraft efter pandemin och suget efter arbetskraft är stort”, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark i ett uttalande.

Av de ungdomar som är arbetslösa saknar 43 procent en färdig gymnasieutbildning.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Arbetslösheten minskar men lågkonjunktur är  på väg [Dagens PS]