En jobbintervju kan gå riktigt dåligt riktigt snabbt om man säger fel saker. Jobbcoachen Adunola Adeshola tipsar om sex fraser att undvika.

ANNONS

Du har landat en jobbintervju för spännande roll eller position – men du tror att jobbet kanske är utanför din liga. Då är det viktigaste du kan göra att ta dig igenom jobbintervjun utan att tappa jobbet redan där. Förvånansvärt nog är det många kvalificerade kandidater som underminerar sina egna chanser genom att använda fraser man absolut inte ska göra, enligt jobbcoachen Adunola Adeshola.

Hon tipsar i Forbes om sex fraser som garanterat förstör din jobbintervju och får dig att se mindre kvalificerad ut – och hur du bör göra istället.

1. ”Jag vet att jag inte är den mest kvalificerade personen, men…”

Du tror att du visar dig ärlig, ödmjuk och hedrad över att få intervjua för rollen om du exempelvis ska byta karriär eller söker en roll utanför din komfortzon, men om du säger till intervjuaren att du inte är kvalificerad för rollen så kommer de att tro på dig. De trodde att du var kvalificerad eftersom du blev kallad på intervju, men du säger motsatsen. Självmål.

2. ”Jag har inte så mycket erfarenhet av det här, men…”

ANNONS
ANNONS

Liknande fras och problem som med den första här ovan. Du diskvalificerar dig själv genom att säga så och intervjuaren kommer att undra om du kommer prata med exempelvis kunder på samma vis. Visst, det kanske är sant att du inte har just den här erfarenheten, men gå direkt till att prata om de erfarenheter du faktiskt har istället – och hur de har förberett dig för nya utmaningar och nya erfarenheter.

3. ”Öööööh”

En överanvändning av fyllnadsord som ”ööööh”, ”typ”, ”va” ger ett oseriöst intryck och får dig att framstå som att du inte är självsäker om vad du pratar om. Det kan förstås vara svårt att undvika att det ”slipper ut” fyllnadsord om du är riktigt nervös, då är ett trick att prata lite långsammare och ta pauser mellan meningarna så att du vet vad du ska säga och inte stakar dig.

4. ”Vad gör ditt företag?”

Röd flagga för intervjuaren. Har du inte grundläggande kunskaper om företaget redan innan en jobbintervju så är det svårt att motivera att du skulle kunna bidra till att lösa företagets problem.

5. ”Vi…”

ANNONS
ANNONS

Om du inte intervjuar tillsammans med ett team för en roll så är det irrelevant att rada upp andra personers förtjänster. Många har svårt att ta åt sig äran för saker som de gjort i grupp, och pratar därför om vad ”vi” lyckats med tidigare. Men hur ska intervjuaren veta om du då klarar av saker utan ditt team?

6. Dansa runt frågor och babbla

Ingen specifik fras – men att dansa runt frågor och babbla på om andra saker än det du fått en fråga om är ett vanligt fel som många gör om de är osäkra på svaren. Vilket intervjuaren vet.

Läs även: Karriärcoachen tipsar: Så tar du nästa steg i din karriär [Dagens PS]