Funderar du på att byta karriär? Då är det hög tid att ta tag i det. Här tipsar vår karriärcoach Nina Jansdotter om hur du tar nästa steg.

ANNONS

Unna dig en timeout

Ta din känsla på allvar. Med lite distans från ekorrhjulet är det lättare att se sin karriär i ett annat ljus, precis som när du är ledig. När vardagen drar igång på allvar igen är det få som har tid att tänka eller känna särskilt mycket.

Av det skälet menar Nina Jansdotter att det är viktigt att du inte bara kör på. Ta tvärtom din önskan om att byta jobb på fullt allvar. Fortsätt att boka in egentid för dig som ger dig möjlighet att reflektera över vem du är, och vad du vill.

Gör en plus- och minuslista

Ibland ligger nyckeln till framgång i det mest enkla, enligt Nina Jansdotter. En bra idé är därför att börja med något så enkelt som en plus- och minuslista. Här skriver du ner vad som fungerar bra på ditt jobb, tillsammans med de saker som du inte trivs med eller rent av ogillar.

Att lista både det du vill ha mer och mindre av ger dig mer kött på benen och något konkret att utgå från.

Leta jobb internt

Alla karriärsteg behöver faktiskt inte ske externt, förklarar Nina Jansdotter. Förvånansvärt ofta kan det finnas utrymme för en förändring av din nuvarande tjänst som matchar dig bättre.

Arbetsgivaren kan också i många fall hjälpa dig att finna en ny position internt. Vem du ska fråga? Här är svaret och det bästa rådet att prata med din närmaste chef.

ANNONS
ANNONS

Om du inte vågar föra den dialogen innan du söker dig till en helt annan arbetsgivare, är annars risken att du går miste om en möjlighet.

Nätverka aktivt

Det är oftast bäst att ha framförhållning innan man börjar använda sitt nätverk aktivt. Nätverka därför som allra mest när du behöver det som minst, menar Nina Jansdotter.

Att börja ringa runt i panik efter jobbtips den dag du inte längre har ett jobb, är sämre än att hålla ditt nätverk varmt under en längre tid. Oavsett hur ditt nätverk ser ut just nu, är just idag rätt dag att börja.

Påbörja omvärldsbevakning

Långt ifrån alla jobb på arbetsmarknaden kommer ut som vanliga annonser på jobbsajter eller hos Arbetsförmedlingen. Faktum är att de flesta jobb förmedlas via nätverk eller referens.

En tydlig påminnelse om att dina kontakter och deras kontakter är viktiga i din process, som hjälper  leta upp och söka attraktiva tjänster. Följ intressanta personer på bolag du är nyfiken på.

Då ser du samtidigt om de har något på gång eller befinner sig i en expanderingsfas. När tillfället är rätt passar du på att ta kontakt.

ANNONS
ANNONS

Skaffa dig ett bollplank

Rådvill och tappat bort dig själv lite? Då kan det vara en bra idé att ta hjälp av en vän, coach eller mentor. De kan ställa de nödvändiga frågorna. Framförallt föra en dialog med dig som genererar i andra insikter än dem du landar i hemma på kammaren.

Med det sagt är det svårt för någon annan att veta exakt vad som är rätt val för dig. Det beslutet måste du ta själv.

Bara att bestämma sig kan många gånger generera i något riktigt bra. Blir det inte exakt vad hade tänkt drar du en lärdom av det och fortsätter utvecklas.

Läs även: För mycket just nu? Så organiserar du dina uppgifter [Dagens PS]