Många av oss begår misstag på misstag, men nya insikter kan kanske hjälpa oss att lära oss av våra misslyckanden.

ANNONS

En mängd psykologisk forskning har det senaste årtiondet visat att de flesta människor kämpar för att hantera sina misslyckanden och hittar sätt att devalvera den uppgift de misslyckats med, något som kan göra oss mindre motiverade att hålla ut och nå våra mål, det skriver BBC.

Det här fenomenet kallas för den sura druveffekten, ett alternativ till den är att vi helt enkelt inte noterar våra fel utan glatt fortsätter som om ingenting hänt, det hindrar oss också från att lära oss en bättre strategi för att i framtiden förbättra våra prestationer.

Sura druveffekten och strutseffekten

Den så kallade sura druveffekten upptäcktes av Hallgeir Sjåstad, professor i psykologi vid den norska Handelshögskolan. Han säger att han fascinerades av människors tendens att överge sina drömmar i förtid. Enligt honom är det här ett självskyddande beteende.

”De flesta av oss vill se oss själva som kompetenta och kapabla människor, så när extern feedback tyder på något annat, utgör det ett allvarligt hot mot den självbilden”, säger han till BBC.

Det andra sättet att undvika att konstruktivt hantera misslyckanden är att gömma huvudet i sanden och devalvera dess betydelse. Fenomenet kallas för strutseffekten.

”Den enklaste vägen ut är att förneka eller bortförklara den externa signalen, så att vi kan minska inkonsekvensen och bevara en positiv självkänsla. Jag tror att vi gör det här hela tiden, även utan att märka det”, säger Hallgeir Sjåstad till BBC.

De flesta misslyckas gång på gång

De flesta av oss misslyckas om och om igen på samma sätt, men ny forskning visar att det finns sätt att undvika detta. Lösningarna är ofta kontraintuitiva, exempelvis är ett av de bästa sätten att lära av sina misstag att rådge en annan person som kan stöta på liknande problem.

Enligt forskning av Lauren Eskreis-Winkler, biträdande professor i ledning och organisationer vid Northwestern University , USA, och Ayelet Fishbach, professor i beteendevetenskap och marknadsföring vid University of Chicago, finns det strategier för att övervinna de känslomässiga hindren för att konfrontera misslyckanden.

Två strategier att hantera misslyckanden

En strategi innebär att ge råd till andra som är i samma position, detta testade Lauren Eskreis-Winkler och Ayelet Fishbach tillsammans med med Angela Duckworth, professor i psykologi vid University of Pennsylvania, och fann att tillfredsställelsen att hjälpa någon annan ger en egoboost så att människor känner sig mer säkra och kan konfrontera sina egna misslyckanden.

ANNONS
ANNONS

En andra strategi kallar de självdistansering, där antar man en tredje persons perspektiv och frågar sig ”varför misslyckades han?” i stället för att fråga sig ”varför misslyckades jag?” Flera studier av psykologen Ethan Kross vid University of Michigan visar att negativa känslomässiga reaktioner kan mildras av självdistansering.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kvinnor mer stressade, oroliga, ledsna och arga 2021 [Dagens PS]