Dagens PS

Oväntade egenskapen som gör dig framgångsrik

framgångsrik
Här är egenskapen som gör dig framgångsrik. (Foto: CC)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 27 jan. 2023Publicerad: 27 jan. 2023

Hjärnforskaren och Harvard-professorn Juliette Han avslöjar en underskattad egenskap – som alla framgångsrika personer har. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finns det något framgångsrecept för att bli framgångsrik? Ja – om man ska tro hjärnforskaren och Harvard-professorn Juliette Han. Och kanske har du den egenskapen?

Juliette Han menar att alla framgångsrika personer, framför allt de som är introverta, har en sak gemensamt: de kan uttrycka sig i skrift.

“Det spelar inte någon roll vilken bransch du arbetar i. Om du är en eftertänksam och strategisk skribent kommer du att vara mer självsäker när du kommunicerar med andra människor — i mejl, när du talar inför folk och till och med när du bara småpratar”, skriver Juliette Han i en artikel på CNCB.

Hon listar sina bästa tips på hur du ska bli en stjärna på att kommunicera.

STAR-metoden

Juliette Han nämner STAR-metoden – som står för “situation, task, action and result” (situation, uppgift, handling och resultat). Om du utgår från den kan du enklare strukturera informationen så att ditt budskap blir tydligt.

Hur ser den nuvarande situationen ut, vad är det som behöver göras, hur ska det göras och vad ska resultatet bli? Om du benar ut detta kommer du att framstå som både påläst, tydlig och strukturerad.

ANNONS

Senaste nytt

Krångla inte till det

ANNONS

Det är lätt att tro att man upplevs som smart om man använder ett komplext branschspråk och avancerade termer. Helt fel. Faktum är att ju tydligare du är, desto bättre kommer ditt budskap att nå fram.

Ett enkelt och okomplicerat språk är helt enkelt det bästa sättet att hantera ett komplext ämne. Det är också viktigt att exkludera irrelevant information som kan få dina läsare eller åhörare att tappa intresset.

Juliette Han ger ett framgångrikt exempel: när en vd skulle presentera företagets årsberättelse paketerade han den som en saga. Ibland är det enklaste och mest oväntade det allra bästa.

Var noggrann

Vare sig du ska skicka ett mejl till kollegor eller göra en presentation till ett möte – slarva inte. Dubbelkolla alltid grammatik och stavfel – och se till att all fakta är korrekt.

Undvik humor och onödiga skämt – särskilt om du skriver med personer du inte känner så väl.

Sist men inte minst: kom ihåg att ord är makt. Om du kan behärska orden kan du erövra världen.

Läs även: Hemligheten till hans framgång – alla kan göra det

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS