Dagens PS

EU-förbud ger arbetssökande fördel vid intervjuer

EU-förbud över arbetsintervju.
Ett nytt EU-direktiv ska ge arbetssökande mer insyn i lönesättningen för att minska diskrimineringen på arbetsmarknaden. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Det nya förbudet ska göra det olagligt att fråga vad någon tjänar under en arbetsintervju. Det, och många andra regler, ska ge individen fördelar mot företagen för att bekämpa ojämställdheten på arbetsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett nytt EU-direktiv kommer att innebära flera nya lagändringar i Sverige, rapporterar Dagens Nyheter.

“Syftet är att jämna ut informationsläget mellan parterna”, säger Erik Adell Hellström på Arbetsmarknadsdepartementet.

Frågan om dagens lön kan bidra till att den som redan tjänar lite kan stanna kvar på den nivån, och därför menar man att ett förbud kan bidra till att löneskillnaderna som redan råder kan jämnas ut.

Förbudet ska gynna löntagare

Med det nya direktivet ska en rad förslag minska lönediskriminering inom EU. Bakgrunden till detta är det oförklarade lönegapet – alltså att män tjänar 13 procent mer än kvinnor trots att lönediskriminering är förbjudet sedan länge.

“Kommissionen har sett att det fortsatt funnits ganska stora, ofördelaktiga skillnader i flera EU-länder. Deras analys är att en stor förklaring är att man inte har tillräcklig insyn i lönesättning från arbetstagarens perspektiv”, säger Erik Adell Hellström, som arbetar med implementeringen av direktivet i Sverige.

ANNONS

Senaste nytt

Hårda but mot diskriminerande löner

Utöver förbudet om att fråga om den nuvarande lönen så blir det krav på att redovisa ingångslönen eller löneskalan för tjänsten. När du fått ett jobb ska du få veta hur lönenivåerna ser ut uppdelat efter kön för de som utför ett likvärdigt arbete.

“Du ska få veta lönespannet redan innan du löneförhandlar så att du inte hamnar i sämre sits. I praktiken kommer arbetsgivare behöva anpassa sig på flera sätt i början av rekryteringsprocessen”, säger Erik Adell Hellström.

ANNONS

Utöver det blir det obligatoriskt för alla arbetsgivare att genomföra årliga kartläggningar av lönen samt att informationen ska delas med DO. Det kommer också bli lättare att få ersättning om man utsätts för lönediskriminering.

“Förbudet hotar svenska modellen”

“Både tidigare och nuvarande regering har uttryckt en oro för att det finns en potentiell negativ påverkan på parternas möjlighet att bibehålla den svenska lönemodellen. Varje gång man lagstiftar bort en del av handlingsfriheten, desto mindre utrymme får parterna för att förhandla”, säger Erik angående Svenskt Näringslivs oro för att direktivet hotar den svenska modellen.

I maj färdigställdes utredningen som skickats på remiss. Därefter sker Arbetsmarknadsdepartementet slutliga arbete med att förbereda direktivet för svensk lagstiftning. Den nya lagstiftningen träder i kraft den 1 juni 2026.

Så gör du succé i löneförhandlingen

Om du inte vill vänta till 2026 på att få en rättvis lön finns det många anledningar till att fler kvinnor faktiskt borde be om löneökning redan i dag. 

Under 2023 var nämligen mäns genomsnittliga heltidslön 2 042 kronor högre än kvinnornas.

Den skillnaden uttryckt i procent är 4,8 procent, detta enligt en rapport från Arbetsgivarverket.

ANNONS

När det väl är dags för löneförhandling bör du tänka på de här fyra tipsen för att göra succé:

1. Gör din efterforskning: Ta reda på vad andra tjänar inom ditt yrke och prata med kollegor. 

2. Var självsäker: Förbered dig väl och öva inför förhandlingen. 

3. Visa att du är värdig: Ge exempel på problem du löst som skapat positiv påverkan. 

4. Var professionell: Behåll din professionalitet och var öppen för feedback. 

Läs även: Regeringens beslut en väckarklocka för företag. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS