Efter AI och mellanchefernas fall: Därför ska du skrota karriärstegen

Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023
karriärstege
När AI tar över kontorslandskapet hänger både mellanchefer och tjusiga titlar löst. (Foto: Pixabay)

På jakt efter titeln som ska göra din karriär komplett? När pinnhålen på karriärstegen vuxit igen, AI tagit över kontorslandskapet och mellancheferna faller som furor är det hög tid att tänka om. Här läser du varför.

ANNONS
ANNONS

Examen. Jobberbjudande. Befordran. En ack så vacker plan, vore det inte för att vägen som en gång formade en traditionell karriär på kort tid har urholkats.

Detsamma kan sägas om tanken på att det skulle ligga en befordran på lut i den näringskedja du befinner dig i, skriver The Wall Street Journal.

Mellanchefernas död

I synnerhet då många företag står beredda att ändra sina affärsstrategier för en spottstyver och den artificiella intelligensen gjort sitt intåg – vilket lämnar mindre behov av handpåläggning och mellanchefer.

Det som händer när företag investerar i AI är nämligen att hierarkier snabbt tenderar att plattas ut.

Något som bekräftas av Helen Tupper, vd för ett globalt karriärutvecklings- och utbildningsföretag och medförfattare till boken “The Squiggly Career”.

“Tanken att vi alla kunde ständigt ta steget upp på karriärstegen var ett falskt löfte”, säger hon till The Wall Street Journal.

Tupper menar därför att du istället för att jaga utrotningshotade karriärvägar bör fråga dig själv vad du faktiskt vill bli ihågkommen för?

ANNONS
ANNONS

Kapacitet före titel

En frågeställning som lägger mer vikt vid din kapacitet och utvecklingsförmåga, än arbetsplatsen och titeln du siktat in dig på.

Det fina med en sådan inställning är enligt Tupper att du inte enbart låser dig vid en faktisk arbetsplats eller yrkesroll, utan förutsättningslöst exponerar dig för nya människor och kunskaper.

“Alla rörelser du gör behöver inte vara helt perfekta”, konstaterar hon.

Så vad betyder det?

Glöm karriärstegen

För att förstå det behöver vi konstatera att prydliga titlar i ordning, faktiskt bara är just titlar, och att du aldrig är mäktigare än din omvärld.

ANNONS

Förändring likt dem vi sett i stora bolag som Meta kan komma snabbt. Då vill du vara redo.

Det innebär att du är mer betjänt av att förkovra dig och bygga upp dina kontaktnät, än att stirra dig blind på den karriärväg som du stakade ut efter examen.

Framförallt att det aldrig är för sent att ångra sig.

Relaterad läsning:

Tre tips: Så blir du proffs på att övertyga

Språkvetaren: Klyschan du aldrig ska använda

Läs även:

Krisens år: Nu rullar toppchefernas huvuden

ANNONS
ANNONS