Din kontorsplats påverkar hur effektiv du är, menar forskare. Bäst är att sitta vid ett fönster – det kan höja din mentala kapacitet med 25 procent.

ANNONS

När fler och fler återvänder till sina arbetsplatser efter att ha arbetat hemifrån under coronapandemin är det centralt var man sätter sig, menar forskare som CNBC talat med.

En studie från University College London, som gjordes före pandemin, visar att ett skrivbord som vätter mot rummet, med utsikt över få människor ”resulterade i signifikant högre odds för positiva betyg av fokuserat arbete och upplevd produktivitet”, skriver tidningen.

Motsatt var ett upplägg där man såg för mycket människor vilket ”gjorde det mindre troligt att miljön anses stödja teamidentitet, dela information, träffa andra på planerade sätt, koncentrera sig på uppgifter och arbeta produktivt”.

Vill skydda sin rygg

Sämst är att ha ett skrivbord som vänder sig mot rummet. Kerstin Sailer, en av forskarna bakom studien, säger till CNBC att det beror på ett djupt rotat mänskligt beteende om att man vill skydda sin rygg.

”Psykologiskt kopplas det till känslan av kontroll, känslan av att jag kan kontrollera rummet visuellt, snarare än att det finns många överraskningar bakom min rygg”, säger hon.

En mindre studie slog också fast att det var bättre att sitta vid ett fönster än vid en vägg. En tidigare amerikansk studie visade att kontorsarbetare med naturlig exponering mot solljus sov i snitt 37 minuter längre än andra på natten, samt var bättre på att fatta beslut.

Kan förbättra mental funktion

Lily Bernheimer, grundare och vd på ett konsultbolag inom miljöpsykologi, Space Works Consulting, säger till CNBC att studien stämmer överens med hennes erfarenheter. Människor väljer ”ninja-säkra” arbetsplatser när möjligt, alltså att sitta så de har uppsikt över rummet och ryggen fri.

ANNONS
ANNONS

Tipset är även från henne att hitta en kontorsplats vid ett fönster för att bli effektiv.

”Bra fönster med utsikt utomhus, eftersom detta kan förbättra mental funktion med upp till 25 procent”, säger hon.

Läs mer: Tre ”vansinnigt” bra tips för att öka produktivitet