Ikea tar nu nästa steg i sin satsning på återbruk. Nu öppnar man cirkulärbutik också på nätet, och säljer sina egna varor second-hand.

ANNONS

Sedan 2020 har Ikea jobbat med cirkulärbutiker. Man köper tillbaka begagnade möbler av egen tillverkning, och säljer dem sedan vidare i de så kallade cirkulärbutikerna.

Om allt går som det är tänkt ska alla Ikeavaruhus världen över till slut ha second-handavdelningar.

Nu utvecklar man ytterligare, och startar onlineförsäljning av begagnade möbler och prylar man köpt tillbaka från sina kunder. Nya varor med skönhetsfel, och visningsexemplar ska också finnas.

”Det gör det lättare att förlänga livet på möbler samtidigt som vi kan inspirera fler att leva ett cirkulärt liv”, säger Alison Walker, chef för produktåtervinning på Ikea Sverige till Göteborgs Posten.

Inga stoppade möbler

Allt man köpt på Ikea går inte att sälja tillbaka. Stoppade möbler, som soffor, sängar och fåtöljer tas inte emot. Inte heller köper Ikea tillbaka elektronik eller textilprodukter. Bord, bokhyllor, stolar, byråar och så vidare kan däremot få ett nytt liv hos någon annan genom cirkulärbutiken.

Ikeas cirkulärbutiker är en del i företagets hållbarhetsdrive. Man siktar på att alla produkter ska tillverkas av förnybara och återvunna material senast år 2030. Allt ska också designas med återvinning, återförsäljning och återanvändning i åtanke.

”Våra cirkulärbutiker är väldigt uppskattade, men vi har lärt oss från våra kunder att många vill ta reda på vad som finns i utbudet innan de besöker oss. Med vår nya online-lösning kan nu kunderna ta reda på vad som finns och dessutom reservera sina favoriter innan de kommer”, säger Ikea genom Alison Walker i ett uttalande.

ANNONS
ANNONS

Onlinebutiker finns nu knutna till alla Ikeavaruhus i Sverige. I dem kan kunderna se vad som finns att köpa second-hand, och man kan sedan reservera varan och för att sedan åka och hämta den i butiken.

Läs även: Ikea bakom ny plattform för klimatet [Dagens PS]

Läs även: Nothvolt har gjort hundra procent återvunnen battericell [Dagens PS]