Dagens PS

Northvolt har gjort 100 procent återvunnen battericell

Northvolt har tagit fram sin första helt återvunna battericell.
Northvolt har tagit fram sin första helt återvunna battericell. (Bild: Northvolt)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 12 nov. 2021

Northvolts återvinningsprogram Revolt presenterade sin första helt återvunna battericell under fredagen. Den nya cellen har samma prestanda som en vanlig battericell. Northvolts hållbarhetschef säger att företaget därmed visar att batteritillverkning med slutet kretslopp är möjlig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vad vi gjort är ett stort genombrott och det visar vägen till ett helt stängt kretslopp av material till batterier. Det visar på ett hållbart alternativ för tillverkning av batterier”, säger Northvolts hållbarhetschef och chef för Revolt-projektet, Emma Nehrenheim, i ett pressmeddelande.

All återvinning och hela produktionsprocessen har man gjort på plats i Northvolts anläggning i Västerås. Företaget kallar det för ett genombrott för batteriindustrin och en milstople för Northvolt.

Anledningen till att företaget vill åstadkomma just materialåtervinning är att världen behöver fler batterier i alla möjliga sammanhang de kommande decennierna. Samtidigt är en del av komponenterna som finns i batterierna svåra eller energikrävande att utvinna, eller finns i begränsad mängd.

“Vad vi har kunnat visa här är en tydlig väg framåt för att sluta kretsloppet för batterierna och se till att det finns hållbara alternativ till konventionell gruvindustri som är bättre för miljön när vi tar fram råmaterial till batteriproduktionen. Processen kan återvinna upp till 95 procent av metallerna i batteriet och åstadkomma samma renhet som i helt nyutvunnet material. Vad vi behöver göra nu är att skala upp återvinningskapaciteten för att kunna ta emot framtida batterier till återvinning”, säger Emma Nehrenheim i ett pressmeddelande.

125 000 återvunna batterier 2023

Det Northvolt har gjort är att återvinna metaller som nickel, mangan och kobolt från en använd battericell. Man har använt en hydrometallurgisk metod som inte kräver så mycket energi för att avlägsna orenheter i materialet.

2023 hoppas Northvolt kunna producera 50 procent av sina batterier av återvunnet material. Det är 125 000 ton batterier per år. Fabriken Northvolt Ett i Skellefteå kommer att byggas ut för att klara ambitionen, skriver Northvolt i pressmeddelandet.

Processen kommer att börja redan första kvartalet 2022. När anläggningen är igång 2023 kommer de återvunna batterierna dels att tillverkas av batterier från elbilar som “körts slut” och produktionsavfall från fabriken som gör nytillverkade batterier.

ANNONS

Förutom de metaller som fabriken i Västerås nu har lyckats återvinna ur en battericell så planerar Northvolt också att återvinna koppar, aluminium och plast, där en del av det återvunna materialet ska säljas vidare till andra företag.

Emma Nehrenheim säger i pressmeddelandet att företaget på det viset tar hänsyn till att omkring 250 000 tom batterier kommer att ha åldrats och nått sin slutpunkt 2030.

“I slutändan kommer ett återvinningstänkande inte bara att kraftigt reducera miljöpåverkan från batteriindustrin, utan också tillföra något nytt till vår vision om hållbarhet i industrin.”

Läs också:

Kinas järngrepp om batteritillverkning – tack för Northvolt
Northvolts andra stora produkt – salt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS