Dagens PS

Ikea bakom ny plattform för klimatet

Amazonas
Nu ska rika länder och personer lättare kunna skänka pengar till klimatprojekt i fattiga länder. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 01 nov. 2021Publicerad: 02 nov. 2021

Ikea Foundation och Rockefeller Foundation ska genom en ny plattform få rika länder och personer att skänka pengar till klimatomställningen i fattiga länder. Målet är ett tiodubbla de initiala satsningarna.

ANNONS
ANNONS

Plattformen The Global Energy Alliance for People kommer kommer starta med tio miljarder dollar, eller 85 miljarder kronor, till klimatprojekt i utvecklingsländer där det ofta saknas investeringar.

Målet är att pengarna sedan ska tiodubblas till 100 miljarder dollar, när prototyperna bevisar att de fungerar, med hjälp av privata och offentliga investeringar.

Första dagen på COP26

Planen redovisades under måndagen, på den första dagen av COP26, där Bezos Earth Fund sa att man kommer skänka 500 miljoner dollar, eller 4,2 miljarder kronor, till det nya projektet.

Både Rockefeller Foundation och Ikea Foundation har erfarenhet av projekt med solpaneler i Indien och Afrika och det är i utvecklingsländerna som framsteg måste göras eftersom många människor där fortfarande är beroende av billig kol.

Även om investeringarna når 100 miljarder dollar så räcker det inte långa vägar eftersom det behövs biljoner dollar i omställningen. Men det finns många privata aktörer med välfyllda plånböcker som projektet hoppas locka till sig.

“Vi ville skapa förutsättningar för den privata sektorn att investera i stor skala”, säger Joe Curtin, chef för klimatteamet på Rockefeller Foundation.

Utvecklingsländerna kan få se sina utsläpp öka från dagens 24 procent av totalen till 76 procent 2050 om användningen av kol fortsätter, och Indien som på måndagen uppgav att man ska uppnå koldioxidneutralitet först 2070, har uppgett att det behövs hjälp utifrån för att få ned utsläppen.

ANNONS

Läs även: FN-chefen på COP26: ”Vi gräver våra egna gravar”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS