Husägare kunde få lägre elräkning – stoppas av jättarna

Uppdaterad: 04 nov. 2022Publicerad: 01 nov. 2022
Solpaneler elräkning
Så här kan det bli allt vanligare att villor och andra fastigheter ser ut från luften. Foto: TT

Så kallade mikronät, där flera närliggande fastigheter är kopplade till varandra, stoppas av eljättarna. Detta trots att det skulle leda till sänkt elräkning för många hushåll.

ANNONS
ANNONS

Genom en fiffig lösning och ny teknik kan de som exempelvis bor i ett hus tillsammans få ner sin elnota genom så kallat mikronät. Men flera nätbolag, som skulle förlora miljonbelopp, motarbetar den utvecklingen, rapporterar Dagens Nyheter.

“Mikronät”

I Kalmar där DN varit på besök står fem hyreshus med totalt 97 hushåll, som installerat nya värmepumpar och som beställt 550 kvadratmeter med solpaneler till taken. Detta för att bli i det närmaste självförsörjande med el, berättar fastighetsägaren SBF för tidningen.

Missa inte: Hennes elräkning dyrare än hyran

Missa inte: Pensionsfonderna rasar – experten: “Kalle Anka-pengar”

ANNONS
ANNONS

De hade fått ett skriftligt godkännande från hyresgästerna att dela på elnotan i ett mikronät. Då skulle bostadsbolaget bara ha en enda anslutning till det nationella elnätet och ett enda elabonnemang.

Billigare elräkning

Investeringen skulle kosta 9 miljoner kronor inklusive solceller och elbilsladdare, samt nya mätare. Det skulle innebära en besparing för hushållen på 500 kronor i månaden. Även hyresvärden skulle komma billigare undan.

Men Kalmar Energi som äger elnätet sade nej, rapporterar Dagens Nyheter. De tycker lagen är otydlig och vill avvakta. Men det ger inte bostadsbolaget SBF i Kalmar mycket för.

“Som jag läser lagen är den inte otydlig och pratar man med Energimarknadsinspektionen så säger de att det skulle absolut bli godkänt”, säger Bo Wernersson, fastighetsförvaltare på bostadsbolaget SBF.

Handlar om kronor och ören

Energimarknadsinspektionen har hittills i år fått in 47 ansökningar om bindande besked i stil med den som de boende i Kalmar skickat in. Och flera av dem har fått avslag av sina lokala elbolag.

Bo Wernersson och de andra lokala hyresvärdarna som DN talat med är övertygade om att det är för att elbolagen inte vill förlora sina kunder – och intäkter.

Läs mer om din elräkning:

Hennes elräkning dyrare än hyran

Vad hände egentligen med elpriset i oktober?

Smarta manicken sparar tusenlappar i vinter

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS