Dagens PS

Värmepannan som sparar tusenlappar: "Slut överallt"

värmepannorna
Värmepannor har blivit en vara som alla vill ha under elkrisen. (Foto: TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 13 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022

En värmepanna för pellets, ved eller flis kan kosta 200 000 kronor för en vanlig villa – en kostnad som man snabbt tjänat igen på det låga kilowattpriset om man i dagsläget värmer upp huset med den historiskt dyra elen. Men det förutsätter att man kan få tag på en. Väntetiderna är långa i energikrisens spår, när många svenskar söker alternativ till de skyhöga elpriserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“95 procent av alla pannor vi säljer är flispannor. VI säljer hur många som helst. Det är många som vill ställa om på grund av elpriserna”, säger Mats Johansson.

Han är försäljningschef på Biovärme Sverige – ett företag som utgår från Luleå och som installerar värmepannor av olika slag i de svenska hemmen.

Vedpannan billigast

“Ved är billigast, men det är inte många som vill ha ett stort lager med ved att kånka runt för uppvärmning. Då är pelletspannan mer praktisk för det tar mindre plats”, säger han.

Pannorna köps in från Österrike och har blivit dyrare. Men de säljer slut ändå, berättar Mats Johansson.

“Pannorna säljer sig själva kan man säga”.

ANNONS

Senaste nytt

Flispannan är bäst

Flispannan kan användas även för att elda pellets – så länge man inte använder båda bränsletyperna samtidigt. Men pelletspriset följer el- och oljepriset som stigit markant under 2022. Sedan Rysslands invasion av Ukraina – och handelskriget mellan Europa och Ryssland som följt har priserna skjutit i höjden. Många med ljus och lykta efter alternativa värmekällor inför den nalkande vintern.

ANNONS

Pellets utgörs av restprodukter från bland annat sågverk, och priserna har tredubblats på ett år – eftersom efterfrågan är hög och importen av pellets från Ryssland upphört i och med kriget, skriver Di.

Ett alternativ är värmepannor för att elda flis. Flis tar mindre plats än ved, och är billigare än pellets. Flis utgörs av restprodukter från skogsavverkning här hemma i Sverige efter exempelvis bränder och granbarkborre-angrepp, och flispriset ligger kvar på fortsatt låga nivåer.

“Skulle jag ge någon ett tips idag så skulle jag säga att flispannan är den bästa investeringen. Då blir kilowattpriset lågt samtidigt som det inte tar upp för mycket plats där hemma”, säger Mats Johansson.

25 öre per kwh

Efter köp och installationskostnad kan man spara tiotusentals kronor i månaden under vinterhalvåret om man bor i elområde 4 – södra Sverige. Flis kostar bara en bråkdel av eluppvärmning – 25 öre per kilowattimme.

Men då ska man först lägga över hundra eller tvåhundra tusen kronor på flispannan, och dessutom få tag på en återförsäljare som har en panna att sälja. Efterfrågan är hög i hela Europa och väntetiderna rekordlånga.

Jobbar tre-skift

“De jobbar extra skift nere i Österrike för att bygga fler innan vintern. I Tyskland kan man få halva pannan betalad av staten, eftersom de har ännu större problem med tillgången på gas där.” säger Mats Johansson.

ANNONS

En bidragande orsak till att flis är billigare är att stora företag och myndigheter köper upp pellets inför vintern. Då är det svårt att konkurrera för privatpersonerna. Men flispriset ligger kvar nästan oförändrat av kriserna som uppstått 2022, och tillgången är god i skogarna efter barkborre och skogsbränder.

Läs även:

Bränslekris i Polen: Eldar med sopor

Oljestrejk i Frankrike

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS