Cirka 40 procent av bostadsköparna på Hemnet uppger att stigande elpriser påverkar har påverkat hur de förhåller sig i sitt bostadssökande. Det visar en undersökning från Hemnet, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

ANNONS

Till Nyhetsbyrån Direkt säger Hemnets analytiker Erik Holmberg att 40 procent är en förhållandevis hög siffra. Samtidigt menar han att rapporteringen kring priserna får genomslag även på bostadsköpare.

Av besökarna på Hemnet som planerar att köpa en bostad inom ett år är det 41 procent som påstår att deras bostadssökandet har påverkats. 15 procent uppger att de påverkats i hög utsträckning och 26 procent till viss del.

”Nu är vi mitt uppe i de rekordhöga elpriserna, över en längre period lär de inte påverka lika mycket, men just nu får de sannolikt en effekt på efterfrågan. Det handlar sannolikt framför allt om en förflyttning av efterfrågan, där bostäder med lägre elkostnader blir mer efterfrågade samt till viss del bostadsrätter i förhållande till villor”, säger Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt (Privata Affärer).

Hälften av alla spekulanter på Hemnet

49 procent av Hemnets spekulanter säger att de söker en bostad med lägre elkostnad. 29 procent uppger att de söker en bostad med ett lägre utgångspris.

Men Erik Holmberg menar att det här inte är detsamma som att elpriserna på något substantiellt sätt påverkar bostadspriserna. Däremot finns flera effekter som påverkar bostadsmarknaden på en och samma gång, däribland pandemin.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Elprisrekord – och nu stänger Tyskland halva kärnkraften [Dagens PS]