Härvan växer: Svenska storbolag pekas ut

Uppdaterad: 21 mars 2017Publicerad: 21 mars 2017
På bild: Ericssons nye vd Börje Ekholm (vänster) och Swedbank-chefen Birgitte Bonnesen. (Foto: TT 7 Montage)

På tisdagsmorgonen skrev DagensPS.se att bland andra storbanken Nordea pekas ut i jättehärvan om penningtvätt, kallad ”The Global Laundromat”. Nu rapporterar SR Ekot, som återigen hänvisar till avslöjandet från den journalistiska organisationen OCCRP, att fler svenska storbolag kan vara indragna.

ANNONS
ANNONS

Det ena handlar om SEB som ska ha ha tagit emot 150 överföringar till konton i Sverige, Finland och Balitikum.

”Vi måste ständigt förändra och förbättra våra processer och system”, säger SEB:s presschef Frank Hojem till Ekot.

Det andra är Swedbank där överföringarna uppgår till 29 stycken på sammanlagt 3,5 miljoner kronor till bankens Esland- och Litauenkontor.

Ett tredje exempel, avslöjar Dagens Industri, är svenska telekomjätten Ericsson som ska ha mottagit motsvarande 9,5 miljoner kronor från bolaget Valemont Properties som beskrivs som ett bluffbolag. Summan är den ”i särklass största” bland svenska transaktioner som tidningen hittat i dokumenten i samband med avslöjandet.

Dagens Industri konfronterar Ericsson och undrar varför man tog emot pengar från ett ”uppenbart skalbolag” som saknar verksamhet samt har registrerats på målvakter.

”I ljuset av uppgifterna som nu har framkommit så får vi helt enkelt titta närmare på den här betalningen och ser över om vi har tillräckliga kontrollmekanismer och rutiner”, säger Ericssons presstalesperson Johannes Persson, till Di utan att vilja avslöja vad pengarna var betalning för eller vilken kund det handlar om.

Samtliga transaktioner i avslöjandet ska vara gjorda under åren 2011-2014.

MISSA INTE: Nordea i gigantisk penningtvättshärva  >

LÄS ÄVEN: FI granskade Nordea för penningtvätt  >

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS