Betala uppåt 400 000 kronor i avgift per villa, annars stänger vi av fjärrvärmen –  det kräver nu ett kommunalt värmebolag av 74 villaägare. Vd:n: Vi följer lagen.

ANNONS

Villaägarna i Botkyrka kommun söder om Stockholm bjöds på kaffe i samband med att de fick chockbeskedet, berättar Svenska Dagbladet.

Det är kommunala Södertörns fjärrvärmebolag, SFAB, som vill att de 74 villaägarna ska betala för ett nytt värmenät, totalt 30 miljoner kronor för renovering och rörbyten, enligt Christer och Margareta Boije af Gennäs, ett par av de många drabbade villaägarna som nu krävs på uppåt 400 000 kronor per villa i ”nyanslutningsavgift”.

Om inte avgiften betalas ”stoppar de fjärrvärmen i hela området”, berättar Christer Boije af Gennäs i tidningen.

Expert: Kravet mot områdets villaägare måste stoppas

Jonathan Lindgren, expert på kommunala tjänster vid Villaägarnas Riksförbund, anser att SFAB:s krav måste stoppas.

Han kallar det ”moraliskt fel” i SvD och tycker att det är ansvarslöst.

Om det får genomslag kommer andra kommunala fjärrvärmebolag att göra likadant, det kan bli praxis, fruktar han.

Enligt artikeln har SFAB både redovisat hög vinst och pytsat i väg ”tiotals miljoner kronor i koncernbidrag till ägarkommunerna”.

ANNONS
ANNONS

Fallet som tycks vara unikt ska nu prövas av Energimarknadsinspektionen men på Södertörns Fjärrvärme AB påstår vd Ulrika Snellman i artikeln att företaget bara följer lagen – trots att det handlar om så kallade nyanslutningsavgifter och inte tar hänsyn till hur länge villaägarna varit fjärrvärmekunder hos bolaget.

Läs även: Så mycket tar staten när du betalar för din el [Dagens PS]