Dagens PS

Så mycket tar staten när du betalar för din el

Det är inte bara elbolagen som tjänar pengar när vi får dyra elräkningar
Det är inte bara elbolagen som tjänar pengar när vi får dyra elräkningar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 nov. 2022Publicerad: 07 nov. 2022

När våra elräkningar skjuter i höjden är det inte bara elbolagen som tjänar pengar, det gör även staten. Göteborgs-Posten har tittat på vem som tjänar vad på det du betalar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Innan pandemin gick 25 procent av det du som elkund betalade till elhandlaren, 25 procent till elnätsbolaget och 50 procent till staten i form av elskatt och moms, det rapporterar Göteborgs-Posten.

Elskatten betalas på varje förbrukad kilowattimme och inte på elpriset, men du betalar 25 procents moms på både elen och på elskatten. Elskatten per kilowattimme är 45 öre, inklusive moms.

“Fram till och med pandemin var det så att elskatten ökade kontinuerligt, elpriserna varierade och nätavgifterna har i absoluta tal ökat, men svängningarna i elpriset har gjort att dess andel av totalkostnaderna inte förändrats så mycket”, säger Magnus Thorstensson, ansvarig för råkraftsmarknad hos Energiföretagen, till GP.

Den här modellen har dock förändrats sen kriget i Ukraina startade, elhandlarna får betala mer för elen och det gör din elräkning högre.

“Även om nätavgiften har ökat i kronor, så har dess andel av 100 procent minskat. Sedan är det 25 procent på allt, så om elpriset har stuckit iväg med fyra kronor, så har momsen ökat med en krona”, säger Magnus Thorstensson till GP.

I augusti i år gick, enligt Energiföretagens beräkningar, 56 procent av din elräkning till elhandlaren, 12 procent till elnätsbolaget och 32 procent till staten, det skriver GP.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]