Dagens PS

Har du drabbats av pengasjukan? Experten svarar 

Pengasjukan
En person med money dysmorphia antingen underskattar eller överskattar sin ekonomiska situation, säger Niklas Laninge (Foto: Stina Stjernkvist/TT/ Niklas Laninge/Montage)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 07 mars 2025Publicerad: 07 mars 2025

Vi lever i en tid där pengar och ekonomi är lika mycket en siffra som en känsla. Ibland kan dock känslan få lite väl mycket utrymme. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Känns det som att “alla andra” har det bättre ekonomiskt än du? Oroar du dig för din ekonomi, även när kontot är välfyllt? Eller lever du tvärtom med en förvissning om att du har det riktigt gott ställt, trots att räkningarna hopar sig? 

Då kan du ha drabbats av money dysmorphia.

Begreppet beskriver en psykologisk skevhet i hur vi uppfattar vår egen ekonomi.

“I grunden handlar det om att man underskattar eller överskattar sin ekonomiska situation”, berättar Niklas Laninge, sparpsykolog på Opti, för Dagens PS. 

Missa inte: Fenomenet som kan sänka pensionen – för alla. Dagens PS

Sociala medier en bov i dramat

Sökningar på money dysmorphia har ökat med 136 procent det senaste året, skriver Sky News, och enligt Niklas Laninge bottnar mycket av problemet i jämförelser. 

“Ett sätt som vi människor gör för att göra världen begriplig är att jämföra oss med andra. Det är helt naturligt, men inte alltid så bra eftersom vi lätt jämför oss med fel saker och personer”, berättar han för PS. 

I sociala medier exponeras vi ständigt för lyxliv och ekonomiska framgångar, ofta utan att se verkligheten bakom fasaden. Resultatet? En känsla av otillräcklighet.

ANNONS

“När vi hela tiden kan se hur andra lever, sparar och spenderar blir det lätt att glömma bort att detta är en sminkad bild av verkligheten. Att jämföra sig med sådana redigerade versioner av människors liv är tyvärr ofta ett recept för att känna sig otillräcklig”, säger Laninge. 

Läs även: Nu är det oroliga tider hos Sveriges bostadsägare. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Oro trots pengar 

Fenomenet kan yttra sig på olika sätt, men vanligast är att personer som egentligen har en god ekonomi känner oro och begränsar sig själva. 

“De är snåla mot sig själv och familjen och de upplever att “alla” verkar ha det så mycket bättre än man själv har det”, säger Laninge. 

En person som drabbats av “pengasjukan” är Emma Hull – en 29-årig husägare som, trots en stabil ekonomi, får panik när oväntade kostnader dyker upp.

“Jag fick en fortköringsböter och min dag blev helt förstörd. Jag kände att jag inte hade råd, trots att jag egentligen hade det”, berättar hon för Sky News.

Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?

Går det att bli av med pengasjukan?

ANNONS

Har du drabbats av “pengasjukan” är loppet inte kört.

Enligt Laninge handlar det om att börja ifrågasätta sin egen bild av ekonomin – och att lämna alla flöden där du möts av orimliga livsstilar. 

“Sen bör du också realitetstesta din ekonomiska situation. Det finns massor av tillgänglig information som visar hur svensken faktiskt gör. Exempelvis är det tyvärr väldigt många som har skulder hos Kronofogden. Sen är det väldigt många som sparar på månadsbasis. Genomsnittssparandet är ca 1 375 kronor i månaden, men medianen för hur mycket svensken har på sitt investeringssparkonto är 78 000 kronor”, säger Laninge. Han fortsätter: 

“Statistik i alla ära, men prata om pengar och din oro med nära och kära. Ni är garanterat mer lika än olika och oroar er säkerligen för samma saker, och er oro är säkerligen något obefogad”. 

Läs också: Sparekonom varnar: “Höjda räntor, helt klart”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Bilbo Göransson om pension i utlandet
Spela klippet
Pension

Pension i solen? Här betalar du lägst skatt

23 mars 2025
ANNONS
ANNONS