Dagens PS

Fritidshus: Så undviker du fällorna vid drömköpet

Fritidshus: Så undviker du fällorna vid drömköpet
Drömmen om ett eget smultronställe kan bli mardröm om man bara låter hjärtat styra (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 18 apr. 2022Publicerad: 18 apr. 2022

Fritidshus är en dröm för många, men drömköpet kan sluta i en mardröm om du låter hjärtat styra för mycket. Hur ska man då tänka när våren kommit och suget efter ett eget smultronställe tar över?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Våren är på gång, fåglarna kvittrar – och högsäsongen för visningar av fritidshus börjar. Så vad ska man tänka på när det där underbara torpet plötsligt dyker upp för försäljning?

Fritidshus köps med hjärtat

David Carlsson, Mäklarhuset i Norrtälje, säger till Dagens Industri att det ofta är hjärtat och kanske inte i första hand hjärnan som styr när det gäller fritidshus.

”De charmigaste sommartorpen kräver ofta ett underhåll och det kan vara ett helt normalt”, säger David Carlsson till DI. “Men det kan också vara så att underhållet är väldigt eftersatt med skador som måste åtgärdas omedelbart”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fuktskador blir dyra

Köper man ett hus med fuktskador och mögel kan det bli dyrt. Det gäller att titta extra noga på grunden, på våtutrymmena, och taket. Känn efter hur det luktar i huset när du kliver in på visningen, och ha koll på vilken typ av grund det står på.

Fritidshus: Så undviker du fällorna vid drömköpet Fukt- och mögelskador kan bli kostsamma att reparera. Foto: TT

Många fritidshus står på torpargrund, och då höjs risken för fukt.

“Finns det en lucka kan man gärna sticka in huvudet och även där lukta och känna efter”, säger David Carlsson till DI.

Kolla tak, el – och detaljplan

Elinstallationen ska bedömas av en fackman, men det är alltid bra att passa på och titta på elcentralen vid visning. Om det finns installationer som ser oprofessionella ut är det en tydlig varningssignal.

ANNONS

Taket är också ett område som kan bli dyrt att åtgärda. Där gäller det att ta en titt på riktigt nära håll. Även om tegelpannorna är fina kan takpappen under vara dålig.

Vill man slippa obehagliga överraskningar är det också bra att ta en ordentlig runda på tomten, och att kolla upp detaljplanen på området.

“En klassiker är att man tittar på en stuga med lite fin sjöutsikt och så vet man inte att det ska byggas tre kåkar framför som blockerar utsikten”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, till DI.

Fritidshus: Så undviker du fällorna vid drömköpet Drömmen om en egen liten stuga med sjöutsikt kan bli dyr om man inte låter hjärnan vara med i beslutet. Foto: TT

Fritidshus kräver underhåll

Hur det än ser ut från början är det bara att kalkylera med att ett fritidshus kommer att behöva underhåll. Det är också viktigt att ta reda hur huset värms upp, särskilt nu när energikostnaderna skjuter i höjden.

”Det som också är aktuellt i dag är hur man tar sig till stugan”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom hos SBAB. “Går det att ta tåg eller buss nu när drivmedelskostnaderna är så höga?”

Läs även: Här hittar du fritidshus till drägliga priser 

Läs även: Expertråd: Tänk på det här när du köper fritidshus 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS