En klar riksdagsmajoritet vill förbättra ISK-sparande – motstånd märks bara hos V och MP, konstaterar sparekonomen Frida Bratt.

ANNONS

”Jag kan med glädje konstatera att det finns en riksdagsmajoritet för ett ännu bättre ISK. Hela fyra partier har förslag på att förbättra ISK, och tillsammans har de i nuläget 182 mandat”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet som undersökt saken genom att prata med partiernas ekonomisk-politiska talespersoner.

Bland Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet uppges viljan att förbättra sparande på investeringssparkonton vara stor.

Socialdemokraterna har tidigare haft planer på att försämra ISK-sparande, men har sedan skrotat dessa planer efter starka protester.

I dag är det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som på olika sätt vill begränsa sparande på investeringssparkonton, noterar Bratt som dock konstaterar att V inte dömer ut ISK-sparande helt.

Partiet har, konstaterar hon, höjt den föreslagna insättningsgränsen från 1 till 2 miljoner kronor, vilket Bratt tolkar som att även V har insett att sparformen är populär även bland vanligare sparare.

Moderaterna vill sänka skatten och rulla tillbaka de skattehöjningar som nuvarande regering har infört. Det vill även Sverigedemokraterna göra. Centerpartiet och Liberalerna vill båda göra de första 300 000 kronorna på ISK skattefria, framgår det.

ANNONS
ANNONS

”Ett ’startpaket’ i form av skattefrihet för de första sparkronorna är ett utmärkt sätt att attrahera nya grupper att starta ett sparande. Börs och sparande ska givetvis inte vara förbehållet de redan förmögna. I stället bör samhället fokusera på hur ännu fler kan dra nytta av den avkastning börsen kan ge över tid”, säger Frida Bratt i pressmeddelandet.

Läs mer: Mikael Damberg och S svarar inte på skatteenkät [Dagens PS]