Finansminister Mikael Damberg vägrar ge besked om skatterna – Socialdemokraterna är enda riksdagsparti som duckar frågorna.

ANNONS

Dagens Industri har gått ut med en enkät hur partierna ställer sig till fastighetsskatt, skatter på arbete och kapital samt mer pengar till kommunerna och regionerna.

Mikael Damberg har tidigare deklarerat att det inte är läge med stora skatteförändringar.

Men i Di-intervjun upprepar finansministern att Socialdemokraterna vill ha en ny beredskapsskatt.

Den är tänkt att finansiera höjda försvarsanslag.

Damberg säger också till tidningen att andra skattereformer måste ske inom ramen för en bredare skattereform och han tillägger att det är många år sedan det skedde men att ”det är dags att göra det igen”.

ANNONS
ANNONS

Moderaterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har svarat på Di-enkäten.

Men inte Socialdemokraterna och finansminister Mikael Damberg.

Så här motiverar partiet beslutet:

”Vi befinner oss i ett osäkert ekonomiskt läge. Rysslands energikrig mot Europa slår hårt mot svenska hushåll och företag. Hela den ekonomiska politiken behöver nu bedrivas med stor varsamhet och respekt för vanliga hushålls ekonomi. Det betyder att det inte är läge för stora skatteförändringar för vanliga hushåll just nu. Det riskerar att påverka inflationen. Vi vill se en bred skattereform och inför ett sådant arbete är det oklokt att gå in med för stora låsningar.”

I fjol var kritiken skarp över ett planerat tak från Socialdemokraterna på ISK-sparande.

Det var Magdalena Andersson, nu statsminister, då finansminister, som drev linjen internt inom S.

ANNONS
ANNONS

Mikael Damberg säger till Di att något sådant förslag inte är aktuellt i dag.

”ISK har verkligen förbättrat och underlättat för vanliga hushåll och småsparare att hantera sitt sparande. Det är en bra form att hantera ett tidigare ganska komplext system. Jag gillar det här, tycker det är bra och vi har inga planer på att försvåra för vanligt folk”, försäkrar finansministern i intervjun.

Läs även: Mikael Damberg vill stoppa höjd bränsleskatt [Dagens PS]