Svenska konsumenter fortsätter att prioritera sin vardagslyx, trots de senaste ekonomiska bakslagen. 

ANNONS

Och bakslagen har varit många. Under torsdagen stod dieselpriset rekordhögt på 27,36 kronor per liter, och under maj månad steg matpriserna snabbare än de gjort på 39 år. 

Även bolåneräntorna stiger kraftigt, och mäklare varnar för fortsatt stora prisnedgångar på bostadsmarknaden. En kvarts miljon hushåll kan dessutom komma att drabbas av rejält höjda månadsavgifter. Detta skriver SvD.

Hushållen bortprioriterar teknik

Enligt analytiker på HUI Research kommer barnfamiljer i Stockholm med lån på bostaden och rörlig ränta få runt 5000 kronor mindre i månaden att handla för nästa år, när de fasta utgifterna är betalda. 

Den senaste rapporten från HUI visar att svenska hushåll främst minskat sina inköp på möbler, elektronik och fritidsprodukter. Hushållen satsar nu även mindre på renoveringar.

Fortsätter med fest och shopping

Me trots den stigande inflationen och de ekonomiska bakslagen verkar de flesta svenska hushåll behålla samma levnadsstandard som tidigare. Vanligen brukar hushåll prioritera att dra ner på sin nöjeskonsumtion under svåra tider, men så verkar inte vara fallet den här gången.

“Poängen är att det inte är noll kronor, även om man får en minskad köpkraft har genomsnittsfamiljen en hel del pengar kvar”, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research. “Vi har haft pandemi i två år nu och man vill ägna sig åt sådan vardagslyx nu”, fortsätter han.

Det syns alltså inga tecken alls på att svenskar minskar på vare sig restaurangbesöken eller lyxshoppningen. Även festande, bröllop och andra tillställningar menar Wirén fått en boom nu efter pandemin, vilket inte ser ut att förändras under sommaren.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Inflationen åt upp hela tillväxten i maj