Hushållen får ökade intäkter under 2022 men ökningen för många löntagare äts upp av inflationen. Däremot väntas pensionärer och personer med sjuk- och aktivitetsersättning få ökad köpkraft jämfört med året innan.

ANNONS

Såväl pensionärer som löntagare har haft en mycket god inkomstutveckling, den disponibla inkomsten har ökat från 15 till 30 procent för de flesta hushåll. Det visar Swedbanks och sparbankernas analys om hushållens inkomster.

Minskad köpkraft för Sveriges löntagare

En konsekvens av inflationen 2021 är att löntagarna kommer att få sämre köpkraft i januari 2022 jämfört med samma månad året innan, trots löneökningar. I ett hushåll med två medelinkomsttagare väntas inkomsten öka med drygt 900 kronor i månaden, men trots det minskar alltså köpkraften.

Pensionärerna kommer också att få ökade inkomster 2022 men väntas också få en ökad köpkraft jämfört med fjolåret till följd av detta.

”Årets budget innebär stora satsningar på de som är sjuka eller har en funktionsnedsättning som hindrar dem från att arbeta. Det är en grupp som annars hade halkat efter ekonomiskt ännu mer”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, i ett pressmeddelande.

Pensionärernas inkomstökningar står sig bättre 

Sveriges pensionärer får alltså mer i plånboken 2022 och även om inflationen i realiteten dämpar ökningen så blir det en ökning i realiteten. Det ligger i linje med utvecklingen sen 2007. Över tid kan man se att pensionärers disponibla inkomst har ökat till följd av ökade stöd och sänkta skatter.

Även löntagarna har sett rejäla ökningar i den disponibla inkomsten. De senaste 15 åren har ökningen motsvarat 25-30 procent, även detta till följd av höjda inkomster och sänkta skatter. Men den utvecklingen bromsas alltså nu till följd av inflationen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Här täcker sparade barnbidrag kontantinsatsen [Dagens PS]

Läs även: Ärva partnerns pension? Så går det till [Dagens PS]