Ett månatligt sparat barnbidrag i 20 år täcker kontantinsatsen till ett bostadsköp – enda undantaget är Stockholm, enligt nya beräkningar.

ANNONS

Länsförsäkringar har räknat på hur mycket du som förälder behöver spara till ditt nyfödda för att han eller hon ska ha råd till kontantinsatsen på en genomsnittslägenhet på 30 kvadratmeter om 20 år.

I beräkningen ingår en ökning av bostadspriserna på 4 procent baserat på 2 procents inflation och 2 procents reallöneökning. Uträkningen utgår från det historiska snittet av prisökningen på bostäder sedan 1980-talet, som uppges vara 7,4 procent.

Vidare bygger uträkningen på en sparränta på 6 procent.

”Resultatet visar att för att ha råd med kontantinsatsen till en genomsnittlig lägenhet på 30 kvadrat om 20 år krävs ett sparande som motsvarar 1 000 kronor i månaden– alltså knappt ett barnbidrag. Men priserna varierar stort i landet. Dyrast är inte oväntat Stockholm”, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande där Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, konstaterar att många föräldrar tänker på det här och att vissa har möjlighet att spara till sitt barns bostadsköp, och andra inte.

”För den som nu sitter med ett litet knyte i knät är uträkningen tänkt som en hjälp för att förstå vilka belopp det kan röra sig om”, säger Emma Persson och tillägger att en klok strategi, om det är möjligt, är att spara en del av barnbidraget i en eller flera aktiefonder.

ANNONS
ANNONS

I Stockholm räcker inte barnbidraget

För att få råd med kontantinsatsen till den ovan nämnda bostadsrättslägenheten i Stockholm, som enligt beräkningarna kostar drygt 5,1 miljoner kronor om 20 år, krävs ett månatligt sparande under perioden på 1 725 kronor.

Där räcker alltså inte barnbidraget utan du som förälder måste spara 475 kronor ytterligare varje månad i 20 år för att ditt barn ska få råd med kontantinsatsen till brf:en när det är dags för honom eller henne att flytta ut.

I Göteborg, där priset på en motsvarande lägenhet enligt uträkningen är betydligt lägre, knappt 3,4 miljoner kronor, täcker det månatliga sparandet av barnbidraget kontantinsatsen, det blir till och 125 kronor över varje månad på barnbidraget.

I Malmö krävs det ett månatligt sparande på 731 kronor i 20 år, medan det hamnar på 842 kronor i Uppsala.

I Östersund behöver du lägga undan 635 kronor varje månad i 20 år till kontantinsatsen för ditt barns lägenhetsköp.

1. Tänk på det när du sparar:

Spara regelbundet – ett månadssparande är ett bra sätt att slippa fundera på när det är rätt läge att köpa. Går börsen ner får du nya fondandelar till ett lägre pris.

ANNONS
ANNONS

2. Välj sparform – har du lång sparhorisont bör du välja att spara i aktiefonder. Alternativt kan du välja en fond som automatiskt viktar ner andelen aktier ju närmare gåvodatum du kommer.

3. Spara i barnets namn eller inte – Det ger dig som förälder större handlingsutrymme att spara i ditt namn. Står pengarna i barnets namn är de juridiskt sett att betrakta som barnets och ska då användas i syften som gagnar barnet – och tillfaller barnet på 18-årsdagen.

Källa: Länsförsäkringar

Läs även: Sparade barnbidrag räcker inte till bostad [Dagens PS]