Vill du att makan eller maken får ekonomisk trygghet när du dör? Gifta par kan ärva varandras pension. Men det går inte automatiskt att ärva partnerns pension.

ANNONS

Det är inte helt okomplicerat att ärva sin partners pension, och därför kan det vara värt att planera i förväg, skriver pensionsekonomen Maria Crofts i Dagens Nyheter. För en del kommer det som en chock att de inte automatiskt ärver makens eller makans pension.

Levnadsstandarden kan ändras ganska drastiskt för den som blir kvar när den andra har gått bort. Så även om det är obehagligt att spekulera i sin egen död kan det vara bra att bestämma i förväg hur ni ska ha det.

Med utgångspunkt i att ni är gifta med varandra – sambolagen har andra regler – undersöker Maria Croft olika pensionsscenarier.

De pensioner som är knutna till pensionssystemet måste du själv se över före din bortgång. Till att börja med kan den del i pensionen som kallas för inkomstpension inte gå i arv från dig till din partner, eftersom den betalas ut av staten.

Efterlevandeskydd om partnerns pension ska gå i arv

Det är premiepensionen, den del av den allmänna statliga pensionen som vi placerar i fonder, och tjänstepensionen, som arbetsgivare betalar till olika pensionsbolag, som man kan laborera med.

ANNONS
ANNONS

Din partner kan inte ärva din premiepension efter din död om du inte tecknar ett efterlevandeskydd i samband med att du tar ut pension för första gången. Därefter går det nämligen inte att ångra sig.

Efterlevandeskydd går också att teckna för tjänstepensionen, som alltså betalas in av företagen. Det finns två olika skydd – återbetalningsskydd och familjeskydd. Återbetalningsskydd ger de efterlevande den summa som finns kvar av pensionen, och familjepension eller familjeskydd ger dem en bestämd summa varje år oberoende av hur mycket som finns på pensionskontot.

Premiepensionen och tjänstepensionen blir lägre om du tecknar efterlevandeskydd eftersom pengarna då ska räcka till två personer och det inte blir några arvsvinster.

Olika regler för partnerns pension vid privat sparande

När det gäller ISK – investeringssparkonton där dina privata pensionspengar är placerade i fonder – ärver din partner utan förbehåll.  Det gäller förutsatt att det inte finns barn från tidigare förhållanden.

ANNONS
ANNONS

När det gäller det privata sparandet, förutom det pensionssparande som sker i ISK:er, så är reglerna olika för efterlevandeskydd.

Vilken ordning som är bäst för att ta ut sina olika pensioner spelar också roll. En grundregel är att man ska börja med att ta ut de pensioner som inte kan ärvas, till exempel inkomstpensionen.

Läs också:

Börsveteran: Spara i aktier till din pension [Dagens PS]
Ångest över din pension? Så höjer du pensionen [Dagens PS]