Med ökad inflation kan det också bli höjd boränta för bostadsägare. Redan nu har banker höjt sina listräntor på bolån. Men det finns fortfarande utrymme att förhandla – om du är påläst.

ANNONS

Minskad ränta på bolånet kan påverka ekonomin kraftigt. Därför är det bra att hålla koll på sin ränta. Det menar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Till Aftonbladet säger hon att det inte räcker med att du vet ungefär vilken ränta du har.

”Du ska veta exakt vad du har för ränta. Du ska kunna mäta din ränta i förhållande till andra banker och dessutom laborera med andra räntor”, säger Claudia Wörmann till Aftonbladet.

Kolla löptid för din boränta

Hon menar också att det är viktigt att själv hålla koll på sina bolånelöptider och när det därmed är dags att omförhandla bolån. Det är inte säkert att banken annars över huvud taget nämner det för dig.

Sedan gäller det att vara påläst inför samtalet – att kolla igenom den egna räntan, men också erbjudanden från andra banker. Dessutom kan du be en mäklare om att få din bostad värderad. Har den ökat i värde är det ett argument för lägre ränta.

En kund bör också undersöka möjligheten att flytta bolånet till den bank som erbjuder lägst ränta. Men då är det viktigt att läsa det finstilta, eftersom avtalet kan innehålla fallgroper, menar Claudia Wörmann.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Expert: Förhandla om bolån innan du binder [Dagens PS]
Bolåneräntan – därför ska du föreställa dig det värsta [Dagens PS]