Dagens PS

Bolåneräntan: Därför ska du föreställa dig det värsta

procent
Bolåneräntan kommer att kunna stiga. Det bästa är att utgå från det värsta, menar Henrik Braconier. [Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 15 feb. 2022Publicerad: 15 feb. 2022

Bolåneräntan har börjat sticka iväg och privatpersoner blir uppmanade att binda sin ränta. Men hur mycket kan den gå upp? Utgå ifrån ett värsta scenario på sju procent, är rådet från ekonomer. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många med bolån märker redan att räntorna har börjat stiga. Personer som tog nya bolån i december fick i snitt betala 1,37 procent i ränta, rapporterar Sveriges Radio. Men räntan kan vara på väg ännu högre upp.

Att bolåneräntorna nu stiger trots att Riksbanken inte har höjt styrräntan, beror på att marknaden anpassar sig till den inflationen och marknadsräntorna, enligt Shoka Åhrman, sparekonom på pensionsbolaget SPP.

En del ekonomer befarar en radikalt högre ränta i ett slag om Riksbanken inte väger in den förväntade inflationen i beräkningarna redan idag.

Sammanlagt har svenska hushåll bolån för sammanlagt 3 800 miljarder kronor enligt statistikmyndigheten SCB. Det innebär att många kan hamna i en utsatt position om räntan höjs.

Bolåneräntan kan gå upp till sju procent

Ekonomer uppmanar nu bostadsägare att utgå ifrån ett tänkt värsta-scenario och fundera över hur kostnaderna blir då.

”Jag tror inte att man ska så mycket räkna med, som att tänka sig ’vad kan det värsta bli’, hur dåligt kan det bli på fem års sikt”, säger Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen, till Sveriges Radio. Han säger att det inte är omöjligt att räntan sticker iväg med 6-7 procent. Gör ett tankeexperiment och fundera över hur din ekonomi förändras i så fall, är hans råd.

”Det skulle jag snarare säga är en viktigare kalkyl än vad jag tror att räntan blir”, säger Braconier till Sveriges Radio.

ANNONS

Shoka Åhrman tycker också att privatpersoner ska utgå ifrån att bolåneräntorna stiger framöver. Hon tycker att man ska ha i åtanke att räntorna idag är historiskt låga.

”Det är bra att i sin ekonomi kunna räkna med höga räntor, kanske inte sju procent här och nu idag, men över tid”, säger Shoka Åhrman till Sveriges Radio.

Var räntan faktiskt kommer att landa tycker hon är svårt att sia om.

”Men att vi hamnar på 3-4 procent om ett antal år här framöver när vi pratar om de långa bolåneräntorna är inte så osannolikt”, säger Shoka Åhrman till Sveriges Radio.

Läs också:

Handelsbanken höjer sina boräntor
SEB:s privatekonom: Fler binder sina bolån

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS