Tjänstepensionen har varit aktuell i närtid, med nya regler som ska göra den mer flexibel. Samtidigt slår Finansinspektionen larm om hur pensionen flyttas.
Finansinspektionen larmar om tjänstepensionen
Mest läst i kategorin
Det har handlat mycket om tjänstepensionen det senaste halvåret.
I mitten av juni kom regeringen med ett förslag om mer flexibla regler för utbetalning av tjänstepension.
Det var ett sätt att ta pensionsgruppens förslag från oktober 2023 vidare till beslut.
I pensionsgruppen, där alla riksdagspartier ingår, blev man överens om att göra det möjligt att under de första fem år tjänstepensionen betalas ut, kunna pausa utbetalningar och även förlänga utbetalningstiden.
”Redan möjligt”
”Det är redan i dag möjligt att göra uppehåll med utbetalning av den allmänna pensionen. För att möjliggöra en mer flexibel pensionering är det viktigt att motsvarande uppehåll även kan göras med andra former av pensionsutbetalningar, såsom tjänstepension, privat pensionssparande och efterlevandepension”, skrev regeringen.
Förändringen gör det enklare och mer förmånligt för en pensionär att börja arbeta igen utan att drabbas ekonomiskt av höjd skatt på grund av tjänstepensionen, påpekade man.
Senaste nytt
Flyttade 26 miljarder
En annan del av tjänstepensionen är möjlighet att flytta den.
Det gör vi svenskar i allt högre utsträckning. Under första kvartalet i år uppgick värdet på det flyttade kapitalet till 26 miljarder kronor.
Fler och fler flyttar sin tjänstepension mellan olika försäkringsbolag. Eftersom nio av tio anställda svenskar har tjänstepension, blir vi allt fler som har möjlighet att flytta pensionskapitalet mellan olika företag.
”Flyttas av andra skäl”
Det finns en risk att den växande marknaden för flytt av tjänstepension ”skapar incitament för att genomföra flyttar av andra skäl än att den försäkrade ska få en bättre pension”, påpekar nu Finansinspektionen.
”Tjänstepensionen finns till för att den försäkrade ska få ökad ekonomisk trygghet efter sitt arbetsliv. Den växande marknaden för flytt av tjänstepension gör det angeläget att samla branschaktörer för att prata om hur vi kan skapa förutsättningar som sätter konsumentens behov i centrum”, säger Daniel Barr, generaldirektör för FI.
Nya regler inom EU
Samtligt ställer nya regler i Sverige och inom EU nya, höga krav på inblandade parter på marknaden.
Därför samlar nu Finansinspektionen hela branschen till ett rundabordssamtal 25 november.
Där ska man diskutera hur konsumentens behov ska sättas i centrum i samband med flytt av tjänstepension.
Läs mer:
Klart nu för pausad tjänstepension. Dagens PS
Tjänstepension: En kalldusch kan vänta. Dagens PS
Nu får du styra mer över din tjänstepension. News55
ANNONS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.