Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen, FI, tillstår att myndighetens beslut om paus för amorteringar eldat på Sveriges bostadspriser.

ANNONS

”När vi införde pausen såg vi att en del hushåll köpte dyrare bostäder och lånade mer än vad de annars skulle ha gjort. På så vis har det, på marginalen, hjälpt till att spä på bostadspriserna”, säger Henrik Braconier till Svenska Dagbladet.

Det beslut som FI tog syftade till att underlätta för ekonomiskt trängda hushåll att klara pandemikrisen, men effekten blev alltså även att det har eldat på landets bostadspriser.

Enligt en FI-analys har undantaget från amorteringar bidragit till att nya bolånetagare lånar 4 procent mer och köper drygt 1 procent dyrare bostäder.

Då ska du börja amortera igen

Enligt SvD har omkring 270 000 bolånetagare, i huvudsak yngre och i storstäderna, och med dyra lån, tagit vara på möjligheten att avstå amorteringar på lånet under pandemin.

Om två veckor, från och med september månads inträde, återinförs amorteringskravet och för en del blir det kännbart när uppåt 3 procent av deras bolån ska amorteras varje år, skriver SvD.

”Generellt sett är det de med stora lån som har begärt paus i amorteringen”, säger Henrik Braconier till tidningen och upprepar att amorteringspausen är en av drivkrafterna bakom dagens höga bostadspriser.

När amorteringspausen nu tar slut tror han att det ”kan dämpa priserna”, åtminstone på ”marginalen”. Desto större effekt på bostadspriserna tror han att de upphävda restriktionerna får genom mer resande och fler restaurangbesök, att människor då använder mer pengar till det.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln.

Läs mer: Forskare: Resurser finns för nytt bostadsrally [Dagens PS]

Läs vidare: SCB: Här stiger villapriserna i Sverige mest [Dagens PS]