Greps i samband med flera razzior i Sverige, Norge och Storbritannien. Anklagas för grov penningtvätt.

ANNONS

Ekobrottsmyndigheten (EBM) har med hjälp av kollegor i flera europeiska länder genomfört det stora tillslaget mot det före detta PPM-bolaget Falcon Funds, enligt Dina Pengar i Expressen, som uppger att en av de utpekade nyckelpersoner som nu gripits är Emil Amir Ingmanson.

Han ska enligt artikeln ha gripits av engelsk polis. Där utöver ska flera andra personer med koppling till Falcon Funds-härvan ha gripits, där också husrannsakningar också ska ha skett på ett antal platser i de berörda länderna: Sverige, Norge och Storbritannien.

”Det kommer också hållas förhör med de personer som nu är frihetsberövade”, säger Arne Fors, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, enligt Dina Pengar.

Det var under torsdagen som EBM utförde razziorna, enligt ett pressmeddelande som refereras i artikeln.

”Tillslaget bygger på en god samverkan under lång tid mellan de brottsbekämpande myndigheterna i Sverige, Norge, Malta, Italien och Storbritannien. Även EU-organen Europol och Eurojust (EU:s judiciella samarbetsorgan) har haft stor betydelse i ärendet”.

ANNONS
ANNONS

De beslag som gjorts vid husrannsakningarna kommer nu, enligt EBM, att analyseras ”för att säkra bevis”.

En tv-profil som utpekas som nyckelperson i Falcon Funds-härvan är nu anhållen, skriver Aftonbladet.

”En känd svensk tv-profil har gripits, misstänkt för grovt penningtvättsbrott i samband med den internationella Falcon Funds-härvan”, uppger tidningen.

Polisen slog till mot den välkände tv-mannens villa utanför Stockholm på torsdagen. Han greps och anhölls efteråt, framgår det.

22.000 svenska pensionssparare har satt in sina pengar i Falcon Funds.Härvan började nystas upp för drygt ett år sedan när Pensionsmyndigheten anmälde flera misstänkta brott till Ekobrottsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

I oktober förra året inleddes en förundersökning mot fondbolaget.

Enligt kammaråklagare Arne Fors på EBM, som även uttalar sig i AB, sitter nu tre personer anhållna, två i Storbritannien och en i Sverige – den kände tv-mannen.

”Jag kommer i eftermiddag besluta om den anhållne ska begäras häktad”, säger Arne Fors till Aftonbladet.