Dagens PS

Experten: "Drar undan mattan för sig själv"

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 25 jan. 2018

Det säger Claes Hemberg om hårt ansatta Fingerprint Cards.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

aktieinvest-sponsorbanner

Biometribolaget har i dag på morgonen, som Dagens PS berättat, vinstvarnat.

Försäljningen väntas minska kraftigt och bolaget kommer enligt de senaste medieuppgifterna att göra sig av med en tredjedel av personalstyrkan.

Det här fick aktiekursen att störtdyka med 30 procent i morgonhandeln på Stockholmsbörsen.

“När bolaget säger upp folk så drar man undan mattan för sig själv, man visar att det kommer vara svårt att vända”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, till Affärsvärlden på nätet.

Han konstaterar att de flesta som köpte Fingerprint-aktien när kursen tokrusade sitter kvar i dag med ett papper, som i dag mer eller mindre slaktats på börsen.

“Majoriteten, drygt 90 procent av aktieägarna, har köpt efter att kursen kulminerade fjärde december 2015. Man slutade att köpa för ungefär åtta månader sedan, i april 2017. Några har sålt, men de flesta är kvar”, säger Hemberg till AFV.

Han tror att bolaget klarar sin existens, men att det blir en “lågmarginalprodukt” kvar. Fingerprint Cards är enligt Claes Hemberg “ingen high tech” längre, “man är omkörd av konkurrenter”, säger han i AFV-intervjun.

ANNONS

Att bolagets aktie ska vända uppåt igen bedömer han som mer eller mindre osannolikt.

Tvärt om tolkar han bolagets dystra besked som att det är dags att sälja aktien.

Under en telefonkonferens som följde på Fingerprint Cards vinstvarning i morse förklarade vd:n Christian Fredrikson att bolaget tyngs av en prispress på fingeravtryckssensorer under fjärde kvartalet, rapporterar Finwire.

Där till har marknadsutvecklingen i Kina varit svag, sade han och deklarerade att ingen ljusning är att vänta under årets första kvartal.

Bolaget ser det inte längre som meningsfullt att fortsätta investera i sensorer för mobilmarknaden.

“Vi kommer definitivt att titta på olika sätt att arbeta på. Som inom området för irisavläsare så var det ett bra sätt att gå in på en marknad med en stark partner och det är klart att vi måste göra sådana val”, var Christian Fredriksons besked på telefonkonferensen, där det också framkom att 185 tjänster ska bort – det är dock oklart hur stor andel anställda respektive konsulter som berörs av personalnedskärningen; det ville Christan Fredrikson inte specificera, enligt Finwire.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS