Om EU:s krav på Sverige går igenom kommer snuset att som mest kosta över 120 kronor, skriver Aftonbladet. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallar det ”orimligt”.

ANNONS

Det är lössnuset som får det priset, en ökning med 62 kronor jämfört med i dag, om EU:s förslag på chockhöjd punktskatt på tobak blir verklighet.

Samtidigt ökar priset på en dosa portionssnus med cirka 34 kronor.

Chockskatten på snus avslöjas i läckt EU-dokument

Allt enligt det hemliga och läckta EU-dokument som Aftonbladet tagit del av och som är tänkt att offentliggöras i början av december.

Innan ett beslut tas om snuset ska förslaget diskuteras av EU:s medlemsländer.

”Den redan hårt beskattade svensken tycks tåla en hög grad av överförmynderi. Men här tror jag faktiskt vi passerar gränsen”, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match, om EU-kommissionens skatteförslag på tobaksvaror till tidningen.

Han utgår från att den svenska regeringen deklarerar i Bryssel att vi själva reglerar snuset i enlighet med principen om självbestämmande.

Svenskarna har snusat sedan 1600-talet

Om inte så sker är det ett svek mot den miljon som svenskar som snusar, anser Hildingsson.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) reagerar starkt på EU-förslaget som skulle chockhöja priset på snus.

”Vi har inte sett kommissionens förslag i sin helhet men regeringen kommer självklart att fortsätta stå upp för det svenska snuset. Det som beskrivs här är ett orimligt förslag. Vi kommer självfallet gå emot de här höjningarna”, skriver hon på Twitter.

ANNONS
ANNONS
Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) lovar nu att ta strid i EU för att skatten på snus inte ska chockhöjas, förslaget är ”orimligt”, anser Svantesson. (Foto: TT)

Den svenska snustraditionen har anor från 1600-talet då snus fördes in till Sverige från Borgå i Finland.

Sverige fick i samband med EU-medlemskapet 1995 ett undantag för snusförbudet under villkoret att snus inte säljs till andra länder i unionen.

Läs även: 18-årsgräns för vitt snus: ”Tydlig förändring” [Dagens PS]