1 augusti införs en 18-årsgräns vid köp av tobaksfria nikotinprodukter som vitt snus. Enligt CAN kan man se ”en tydlig förändring i användandet”.

ANNONS

Användningen av vitt snus har ökat kraftigt hos unga de senaste åren. Nu inför regeringen därför, från 1 augusti, en 18-årsgräns för att köpa tobaksfria nikotinprodukter, rapporterar SVT.

Enligt Martina Zetterkvist på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, syns en tydlig förändring i användningen bland unga i åldern 17-29 år och framförallt bland kvinnor.

”Vi ser att det är ungefär lika vanligt bland män och kvinnor att använda vitt snus, vilket står helt i kontrast med tobakssnuset som är betydligt vanligare bland män”, säger Zetterkvist till SVT.

Inkörsport för unga

Det är enligt CAN även vanligare att tjejer i årskurs nio och på gymnasiet testar vitt snus innan man provar andra nikotinprodukter som cigaretter och vanligt tobakssnus.

Nu inför regeringen från 1 augusti en 18-årsgräns för köp av tobaksfria nikotinprodukter som vitt snus.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt kommer restriktioner om hur förpackningar och marknadsföring får se ut, med ambitionen att göra produkterna mindre attraktiva för unga.

Läs även: Swedish Match rusar – uppköp på gång [Dagens PS]