Aldrig tidigare har elpriset legat så högt som i augusti, skriver TT och konstaterar att det är den dyraste elmånaden hittills.

ANNONS

Augusti är alltså den dyraste elmånaden så här långt i södra Sverige då priset i snitt legat på över en krona mer per kilowattimme, vilket TT konstaterar på Di.se var 38 procent mer än den tidigare rekordet.

”Det blev rekord både i elområde 3 och 4. Tidigare prisrekord var från december förra året”, säger Björn Björnson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Godel, till nyhetsbyrån.

När bara några få dagar återstår av augusti ser elpriset i elområde 4, södra Götaland, ut att bli nästan tre kronor per kilowattimme, medan det lutar att att bli drygt två kronor mer per kWh i elområde 3, som omfattar norra Götaland och Svealand.

Som tidigare nämnts är det stora skillnader på elpriserna mellan norra och södra Sverige, men samtidigt blir skillnaden inte lika markant när skatter, moms, påslag från elhandelsbolagen och nätavgift räknas in.

Särskilt nätavgiften är hög, framgår det.

Nu väntas nya elprisrekord framöver, inget talar för motsatsen, konstaterar Björn Björnson i TT-intervjun och förklarar att det till stor del beror på överföringsproblem av el inom Sverige, samtidigt som gaspriserna rusar och påverkar hela Europa.

I och med att merparten av de svenska konsumenterna har rörligt elpris drar kostnaderna i väg och mer vanligt är det med rörligt elpris i södra Sverige, där uppges två tredjedelar av hushållen ha rörliga elprisavtal.

Det är samtidigt dyrt, skriver TT, att binda elpriset i dag.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nu stiger elpriset även på natten [Dagens PS]

Läs mer: Göteborg känner inte av rusande elpris: ”Drabbas inte alls” [Dagens PS]

Läs vidare: Kompensation för energipriser kan drabba Europa [Dagens PS]