Det är populärt för elkunder att teckna timprisavtal. Anledningen är att priset sjunker under natten.  Men redan i höst kan elpriset stiga även då – till samma nivåer som vi nu har dagtid.

ANNONS

Timpriset kan öka med 3-4 kr/kWh i elområde tre och fyra, enligt Sveriges Radio.

Anledningen till prisökningen är att Storbritannien importerar mer el från Norge, på bekostnad av exporten till Sverige, enligt Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultfirman Merlin & Metis.

Holtz förklarar att vi i regel använder mer el på vintern eftersom det då är kallare. Särskilt mycket går användningen upp på natten. Därför brukar elpriset stiga på vinternätterna. Men i år kan det bli mycket dyrare än vanligt.

Anledningen är att Ryssland inte exporterar så mycket gas till EU och Storbritannien, vilket i sin tur gör att Norge exporterar mer av den el som vi vanligen köper i Sverige, numera via en direkt kabel i Nordsjön.

Elpriset relaterar till norsk produktion

Det gör att det inte finns lika mycket norsk el över att skicka till Sverige, vilket i sin tur leder till högre priser. Samtidigt kommer priserna också att öka under dagtid.

Ändå menar Christian Holtz att det även under vintern kan löna sig att hålla fast vid timdebitering, eftersom alternativet blir ännu dyrare. Dessutom har det betydelse för elsystemet, förklarar han.

ANNONS
ANNONS

”Vi behöver en flexibel elanvändning. Tappar man flexibilitet på produktionssidan behöver man öka flexibiliteten på förbrukningssidan, säger Christian Holtz till Sveriges Radio.

Läs också:

Göteborg känner inte av rusande elpris: ”Drabbas inte alls” [Dagens PS]
Kompensation för energipriser kan drabba Europa [Dagens PS]