Experter varnar nu för att elpriset kan mångdubblas om Ryssland stryper sin gasexport och boende i södra Sverige kommer drabbas hårdast.

ANNONS

Enligt Christian Holtz, analytiker på energikonsultföretaget Merlin & Metis, blev juli 2022 den dyraste julimånaden hittills för boende i den sydligaste delan av Sverige där genomsnittspriset var 123 öre per kilowattimme, det rapporterar Dagens Industri.

Arne Bergvik, energistrateg på konsultföretaget Sigholm, menar att det framförallt är i vinter och kommande vintrar, när elkonsumtionen är hög, som vi kommer känna av de höga elpriserna.

Han tror att elpriserna i vinter kommer bli flera gånger högre än förra vintern. Redan nu handlas elpriserna i vinter för södra Sverige till ungefär tredubbelt pris jämfört med förra vintern, omkring 300 till 400 öre per kilowattimme, jämfört med 106 till 122 öre.

Även Christian Holtz menar att allt tyder på att elpriserna kommer bli ännu högre efter sommaren och han tror att elkostnaden för villaägare i södra Sverige, det kommande halvåret, kan bli 50 000 kronor mer än vanligt, det skriver Di.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Så undviker du höstens elpris-chock [Dagens PS]