Dagens PS

Så undviker du höstens elpris-chock

Elprischock
Höjda elpriser och ökad förbrukning väntar till hösten och vintern. Här finns några tips på hur du kan sänka dina kostnader i höst. (Foto: Unsplash)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 02 aug. 2022Publicerad: 02 aug. 2022

I höst blir det att vänta sig kraftigt höjda kostnader på elräkningen. För att lindra elpris-chocken kan det vara läge att ändra sina vanor för att sänka elkonsumtionen. Nedan presenteras en rad tips på vad du kan göra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den europeiska energikrisen är ett faktum och priset på el ser ut att vara på väg mot nya höjder. Redan i vintras fick vi uppleva kraftigt höjda priser – något som alltså inte väntas bli bättre i år.

Fokus på värme och varmvatten

SVT pratade med Lars Ejeklint, energirådgivare på statligt ägda Vattenfall, om tips på vad konsumenten kan göra för att få ner elpriset i höst och vinter.

“Uppvärmning står för 50 till 60 procent av den totala elkostnaden i en eluppvärmd villa. Varmvatten och hushållsel står för ungefär hälften var av resterande del”, sa Lars Ejeklint.

Därför kan det vara en god idé att vänja sig med en lite svalare temperatur inne och att ladda med filtar och varm dryck för att spara några kWh. Börja med att sänka temperaturen i de rum du sällan är i.

Större åtgärder kan löna sig

Utöver att sänka värmen och dra ner på konsumtionen av varmvatten så kan det vara en god idé att se över husets värmeläckage och tillförsel av värme. Många husägare har till exempel försett sitt hem med en värmepump av något slag.

En annan enkel åtgärd är att byta tätningslister för vintern. Enligt Lars Ejeklint kan det spara upp till 800 kWh på ett år i en normalstor ville.

ANNONS

Duscha snabbare vid högt elpris

Genom att korta ner duschtiderna i familjen med en minut var så kan man spara ett par tusen kronor om året enligt Lars Ejeklint. Dessutom rekommenderar han att man ser till att man har ett duschmunstycke som inte släpper ut för mycket vatten.

Ett annat vattenrelaterat tips är att inte låta varmvattnet stå och rinna i köket eller vid tandborstningen, förutom just när vattenstrålen används till något.

Sammantaget finns det tusenlappar att spara genom att ändra sina vanor och temperaturer, särskilt med de höga elpriserna som väntar i höst och vinter.

Läs mer: Så sparar du på elen – och ändrar dina vanor

Läs även: 32 miljarder till ny satsning på stamnätet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS