I början av veckan har elpriserna gått upp kraftigt i södra Sverige och det tas som en föraning om vad som väntar i vinter.

ANNONS

Även i södra Götaland har elpriserna inledningsvis gått upp, men sedan sjunkit tillbaka.

Det här uppger TT på DN.se och Magnus Thorstensson, elanalytiker på Energiföretagen, säger till nyhetsbyrån att orsaken till de stigande elpriserna nu är svag vind och att industrin kommit i gång igen efter semestern.

Där till uppges ett stängt kärnkraftverk i Finland påverka elpriserna, ett underhåll hos Svenska kraftnät och att Norge har dåligt med vatten.

”Finland hade sedan tidigare en svag kraftbalans som förstärktes efter importstoppet från Ryssland. När nu en reaktor går i revision måste mer kraft gå till Finland. Under måndagen var elen i Finland dyrare än den i Tyskland, vilket indikerar deras problem. Det påverkar även Sverige som är sammanbundet med omvärlden”, säger Magnus Thorstensson till TT.

I vinter räknar experterna med markant högre elpriser i Sverige än i fjol, och även då drabbar det södra Sverige hårdast.

Högre priser på kontinenten till följd av det pågående kriget i Ukraina är främsta orsaken till vinterns befarade elpris-chock.

Det som kan dämpa priserna på el i vinster är en stark höstflod, att det blåser mycket och att vintern blir mild.

Läs även: Dubbelt så höga elpriser hotar Sverige i vinter [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs också: Elpriserna kan bli flera gånger högre till vintern [Dagens PS]

Läs mer: Så undviker du höstens elpris-chock [Dagens PS]

Läs vidare: M vill att staten betalar elräkningen [Dagens PS]