Dagens PS

Elpris kan gå upp trots minskad användning

Elpris kan gå upp trots minskad användning
Kortare duschar, lägre inomhustemperatur, isolera. Det går att få ned elanvändningen, men kommer det att räcka för att få ned elpriset? Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 19 sep. 2022Publicerad: 19 sep. 2022

Det kan bli ännu högre elpris även om användningen minskar. I ett värsta-scenario kan priserna bli dubbelt så höga i stället för att minska enligt en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om EU får igenom sin vilja kommer tvingande regler för energianvändning. Förslaget från EU-kommissionen, som Dagens PS tidigare rapporterat om, kom förra veckan. Krispaketet är till för att skydda EU:s medborgare från de höga priserna, men det betyder nödvändigtvis inte billigt elpris.

Halva priset i södra Sverige

Om Sverige når EU-målet på en energibesparing på 10 procent kan priserna på el halveras i södra Sverige enligt en rapport från Energiforsk, uppger SVT. Kan man därtill öka elproduktionen och överföringskapaciteten går det att få ned priserna ännu mer. Om man låter bli att göra någonting kan elen i stället bli dubbelt så dyr som årets genomsnitt.

Strypt gas ger dubbelt elpris

I det allra värsta scenariot från Energiforsk finns det risk för ännu högre elpris. Det säger Energiforsks vd Markus Wråke till Svenska Dagbladet. Om Ryssland helt stryper gasen räcker inte modellerna till för att hantera det.

Spara med små medel

Så hur ska man då göra för att sänka sin elkostnad? Du har säkert redan sett tipsen, men vi tar det igen: sänk temperaturen inomhus, en eller ett par grader gör ganska många kronors besparing. Ta kortare duschar. Byt ut gamla vitvaror till nya energisnåla. Tilläggsisolera.

Även om hushållen bara står för ungefär en tredjedel av elförbrukningen i Sverige är de viktiga för energibesparing och lägre elpris.

ANNONS

“Om alla skulle sänka temperaturen i sin bostad och halvera duschtiden kan man spara rätt mycket på systemnivå”, säger Martin Johansson, enhetschef på Energimyndigheten enligt SvD.

Läs även: Expert: Så sänker du elräkningen i vinter 

Läs även: Magdalena Andersson: Halverade elpriser i södra Sverige 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS