Förutsägelserna om elpriset spretar just nu. Men de värsta scenarierna verkar inte bli besannade: det är inte längre sannolikt att priset ökar tre eller fyra gånger jämfört med förra året. Anledningen är läget i Europa.

ANNONS

Men nu verkar det inte alls bli så höga elpriser som man tidigare trott, skriver Aftonbladet.

Till Sveriges Radio säger Christian Holtz, energimarknadsanalytiker på Merlin och Metis, att gas- och elanvändningen, både i Sverige och i Europa, har blivit mindre än förväntat.

Det har i sin tur gjort att terminspriset på el har gått ner avsevärt, och nu halverats.

Elpriset sjunker av fyllda gaslager

Europas gaslager är välfyllda, vilket tryggar elförsörjningen i länder som är beroende av gasen. Samtidigt har energieffektiviseringen gått snabbt – svenskar och européer förbrukar just nu betydligt mindre el än vanligt till följd av milt höstväder och viss sparsamhet.

Till viss del beror det emellertid på att elintensiva industrier har fått slå igen, vilket kan påverka ekonomin negativt på andra sätt.

Men Christian Holtz säger till Aftonbladet att dagens terminspriser inte är en säker värdemätare på var elpriset sedan landar. Det räcker med att kylan slår till för att läget ska bli allvarligare.

ANNONS
ANNONS

”Det kan bli en riktig vargavinter och då kan det absolut bli de elpriserna som man befarade i somras. Eller om kriget eskalerar med nya incidenter som påverkar marknaden.”

Läs också:

I dag är det exakt samma elpris – i hela Sverige [Dagens PS]