El-smocka på 95 000 kronor hotar villaägare

Uppdaterad: 03 sep. 2022Publicerad: 03 sep. 2022
el
Nya elchockar kan bli aktuella längre fram i år. Foto: TT

Elräkningen i vinter för många vanliga villaägare hamnar på mellan 85 000 och 95 000 kronor, enligt ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Stockholms handelskammare har räknat på vad vanliga villaägare i södra halvan av Sverige riskerar att få betala för sin el i vinter.

Notan blir, enligt beräkningarna, tre gånger högre än förra vintern och enligt handelskammaren får villahushållen ställa in sig på en elräkning på mellan 85 000 och 95 000 kronor.

“För många blir det svårt att få ihop ekonomin om elprisprognoserna blir verklighet. Även om man spar på strömmen, minskar på konsumtionen, ställer in nöjen och skjuter på investeringar kommer många ändå att gå back. Därtill riskerar ändrade konsumtionsbeteenden att bli ett järnspett ner i Sveriges ekonomiska motor”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms handelskammare.

Analysen visar att ett typhushåll i elområde 3 väntas få en elräkning på 85 000 kronor det kommande vinterhalvåret (oktober 2022 – mars 2023).

Det kan jämföras med elräkningen på 31 000 kronor under vintern i fjol.

Ökning blir, om prognosen slår in, som baseras på dagens terminspriser, inklusive nätavgifter, elskatter och moms, hela 54 000 kronor.

Kostnaderna utgår från hushåll i elområde 3 och 4 med ett rörligt elavtal och bor i småhus med 20 000 kWh i årlig elförbrukning.

“I dagsläget har vi en el- och effektbrist på grund nedlagd kärnkraft och värmekraft samt begränsad överföringskapacitet mellan norra och södra Sverige. Notan kommer behöva plockas upp av redan hårt pressade hushåll och företag”, säger Stefan Westerberg i pressmeddelandet.

Läs även: Expert: Elpriset hotar basindustri i Sverige

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.