Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer anser att det höga elpriset håller på att bli ett allvarligt hot mot stora delar av den svenska industrin, som förbrukar stora mängder el. Den svenska industrin är hotad på samma sätt som annan industri i EU.

ANNONS

I en intervju med Dagens Industri  säger Kopfer att elpriserna helt enkelt ”riskerar att slå undan benen” på den tunga industrin. Enbart den el som behövs för att ta fram en vara kommer att vara dyrare än själva varan, förklarar Kopfer.

Elpriset styrs av spotmarknaden

Eftersom Sverige säljer sin el på en europeisk spotmarknad där den högst betalande sätter priset, så importerar Sverige det tyska elpriset. Därför betydet ett spotpris på 800 euro per megawattimme i Tyskland kostar det samma sak för exempelvis ett svenskt stålverk. I ett sådant läge är industrin konkurshotad om den inte höjer priserna avsevärt – vilket i stället spär på inflationen.

Med ihållande höga elpriser väntar sig Christian Kopfer lågkonjunktur framöver. Förmodligen drabbas även den nya satsningen på grönt stål, som är mycket energikrävande.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Företag backar från elprisområde 4 [Dagens PS]